Verboden vragen tijdens het sollicitatiegesprek
Wat zijn verboden vragen tijdens het sollicitatiegesprek? En waarom zijn deze sollicitatievragen verboden?
Sollicitatiecode
Naast de AWGB bestaat er ook de Sollicitatiecode. Deze is opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Personeelsbeleid en bevat gedragsregels die concreet duidelijk maken hoe een zorgvuldige sollicitatieprocedure behoort te verlopen. De Sollicitatiecode houdt in dat een werkgever alleen vragen mag stellen die van belang zijn voor de functie en/of de functievervulling. Dat zijn vragen over kennis, ervaring en opleiding.
Vragen over gezondheid in sollicitatiegesprek
De selecteur mag tijdens het sollicitatiegesprek geen vragen stellen over de gezondheid van de sollicitant of over het ziekteverzuim bij de vorige werkgever. Deze regel is ingesteld om te voorkomen dat werkgevers alleen gezonde personen aannemen. Als een werkgever toch vragen stelt over de gezondheid of het ziekteverleden van de sollicitant, hoeft een sollicitant geen antwoord te geven.
Medische keuring toegestaan?
Een medische keuring is in de meeste gevallen verboden tijdens een sollicitatiegesprek. De Wet op de medische keuringen verbiedt aanstellingskeuringen. Een medische keuring is echter wel toegestaan als er bijzondere medische eisen gelden voor een bepaalde functie. Er mag dan alleen gekeken worden of de kandidaat voldoet aan de specifieke lichamelijke eisen voor die functie. Bovendien mag de werkgever alleen de laatste kandidaat naar de keuring sturen.
Verboden sollicitatievragen tijdens sollicitatiegesprek
Welke vragen zijn verboden in een sollicitatiegesprek? Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven van verboden sollicitatievragen.
- Ben je zwanger?
- Heb je een kinderwens?
- Ben je gelovig?
- Wat is je seksuele geaardheid?
- Ben je getrouwd?
- Steunt je gezin je in je beroep?
- Was je vaak ziek tijdens je vorige functie?
- Wat is de langste periode dat je ooit afwezig bent geweest tijdens je vorige baan?
- Ben je lid van een politieke partij?
- Heb je een huurhuis of een koopwoning?
- Doe je mee aan de Ramadan?
- Komen je ouders uit Marokko?
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen