Wat te doen bij gebrek aan discipline
Met aangesproken budgetten, maar geen tastbaar resultaat. Met veel hoog gespannen verwachtingen en geen voorgang. Druk, druk, druk, en niets uit je vingers. Hoe ga jij om met gebrek aan discipline?
Discpline: afspraak met jezelf
Het niet nakomen van gemaakte afspraken levert frustratie op. Ga maar na: je vraagt de schilder om een offerte te doen voor dubbel glas, maar de man komt niet opdraven. Inmiddels is de grootste winterkou voorbij, maar de subsidie-termijn ook.
Ergerlijker is het haast nog als je afspraken met jezelf niet nakomt: diezelfde schilder, diezelfde isolerende beglazing… en jij hebt, nu het te laat is voor de subsidie, nog niet eens offerte aangevraagd!
‘Elke reis begint met de eerste stap’
Gebrek aan discipline zit voortgang in de weg. Vanaf het punt waar je staat kom je geen stap verder. Maar wie een begin weet te maken en het opbrengt om de vaart erin te houden, krijgt voorsprong. Een voorsprong op een concurrent, maar vooral ook op zichzelf. Dat kan gelden voor ondernemers die ‘ooit’ nog eens hun strategie moeten uitwerken, individuele medewerkers die ‘toch eindelijk’ hun LinkedIn-account zouden moeten opzetten, een assistente die ‘hoognodig’ eens een cursus Outlook moet gaan volgen.
Elk van die doelstellingen helpen, eenmaal gerealiseerd, tot voortgang of een verbetering. Ze zijn stuk voor stuk de moeite waard en tien tegen één dat je na afloop verzucht: ‘het is me meegevallen’.
Een olifant eet je niet ineens, maar in stukjes
Wie discipline op kan brengen, kan nagenoeg elk doel realiseren. Het kan dan helpen om een groot doel op te splitsen in kleinere subdoelen. Dat maakt het makkelijker om te starten en om een eerste tussenresultaat in beeld te brengen.
Voor wie aan een grote, nieuwe taak begint zit misschien de onzekerheid in de weg. "Kan ik dat wel, heb ik daar voldoende ervaring voor?" Dat antwoord hebt u pas als u begonnen bent. Een project als ‘inkomende post alleen nog als digitaal document de organisatie in’ is groot, veel omvattend en het heeft grote consequenties. De uitvoering ervan vraagt veel tijd en een flink budget. Wie zich dan laat weerhouden door onzekerheid, maakt niet eens een begin. Dat begin zou in dit geval kunnen bestaan uit een inventarisatie van gebruikers-ervaringen. "Wie hebben dit al geïmplementeerd? Waar werken ze mee, waar zijn ze tegenaan gelopen?"

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uur 3 minDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uur 4 minUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
(Schijn)zelfstandige of werknemer? Hierbij het 9-gangenmenu!
2 apr om 10:52 uurOp 24 maart 2023 heeft de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest opdrachtgevers en zelfstandigen negen criteria…
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDe nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Reactie toevoegen