Arjan Roest over de Zeeuwse aanpak van het huisartsentekort: ‘Onze kleinschaligheid is een voordeel’
In Zeeland trokken de ‘vakantiedokter’ en de (ver)wenarrangementen de nodige media-aandacht. Een verblijf in een vakantiehuisje of hotel met het gezin moet waarnemers ervan overtuigen dat het een aangename provincie is om te wonen en te werken.
Vakantiedokter doorontwikkeld
Huisarts Arjan Roest: ‘Het project de vakantiedokter hebben we nu drie zomers achter elkaar gedaan, de eerste was zeker een succes, het jaar daarna hebben we het project door corona in een afgeslankte vorm gedaan. Vorig jaar hebben we het verder doorontwikkeld. Een waarnemend huisarts werkte overdag in de vakantiedokter praktijk voor de toeristen en draaide ook diensten op de huisartsenpost, met als voordeel dat deze eventuele toekomstige collega’s en de werkwijze leerde kennen.’ Roest werkzaam als huisarts in de groepspraktijk De Vleugelnoot in Middelburg. Daarnaast is hij voorzitter van de commissie Opvolging en Vestiging van de samenwerkende Zeeuwse huisartsenorganisaties.
Annemarie Noordhoek - Kok, projectleider bij de gelijknamige commissie, voegt eraan toe: ‘Je merkt dat waarnemers op een wip zitten: gaan ze zich hier vestigen of niet? Ze hebben gepraat met collega’s over deze beslissing. We hebben een aantal van hen geholpen een goed geïnformeerde keuze te maken om zich in Zeeland te gaan vestigen. Ook ons partnerprogramma heeft geholpen. Er zijn meer artsen naar Zeeland gekomen, concrete cijfers zijn lastig, Soms zijdelings via het programma, maar er zijn ook praktijken overgenomen.’
Wat ook goed heeft gewerkt: de vakantiedokters stellen zich eerst voor in een mail naar alle toekomstige collega’s, voordat ze starten in de tijdelijke praktijk. ‘Je leert ze al kennen voordat ze er zijn’, aldus Noordhoek.
Het Zeeuwse voordeel
‘We buiten uit dat we kleinschalig zijn, dat is een Zeeuws voordeel. Er heerst hier een bepaalde gemoedelijkheid, we helpen elkaar, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een huis’, verklaart Roest. In de commissie die zich buigt over het huisartsentekort zijn de waarnemers goed vertegenwoordigd. Noordhoek: ‘We vinden het belangrijk om deze groep goed in beeld te hebben. Nieuwe waarnemers krijgen een buddy. De waarnemersgroep heeft een fijne sfeer weten te creëren.’
‘Buiten dat is het ook belangrijk om te weten wat de toekomst gaat brengen. Daarvoor dienen de scenariobijeenkomsten. Alle huisartsen vanaf 57 jaar persoonlijk bezocht door twee gepensioneerde huisartsen uit de commissie en in een persoonlijk gesprek gezamenlijk hun vragen en zorgen besproken. Ook de opvolging is besproken. Dat wordt erg gewaardeerd.’ Alle vertegenwoordigers in de commissie zijn overtuigd van het belang van de continuïteit van de huisartsenzorg. ‘We lopen allemaal tegen dezelfde uitdaging aan en beschouwen het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid’, aldus Noordhoek – Kok.
Snelheid en toekomstbestendigheid
Buiten het werven van huisartsen heeft de commissie ook als doel huisartsenpraktijken toekomstbestendiger te maken, door bijvoorbeeld praktijken te groeperen. Sommige praktijken hebben samen een praktijkmanager aangesteld of een medewerker voor de administratie. In een aantal praktijken zijn verpleegkundige specialisten (VS) en physician assistants (PA) gaan werken. Deze professionals brengen lucht in de praktijk.
Daarbij is het ook belangrijk huisartsen op te leiden in de regio. Roest benadrukt dat een goede match met de opleider ook belangrijk is. ‘Daar bieden we ondersteuning bij.’ En iets anders: ‘Gemeenten moeten bij hun nieuwbouwplannen al in een vroegtijdig stadium eerstelijnsvoorzieningen inplannen.’
Roest is ervan overtuigd dat hun aanpak werkt. ‘Onze infrastructuur is verbeterd: de betrokkenen partijen, waaronder ook de zorgverzekeraar, weten elkaar snel te vinden en kunnen snel handelen. We zoeken naar maatwerkoplossingen. Maar de vraag is of onze aanpak de juiste snelheid heeft. Krijgen we voldoende nieuwe collega’s op tijd? Sommige problemen blijven ingewikkeld. Of het genoeg is moet inderdaad blijken, maar werken er over de gehele breedte met alle betrokken partijen heel hard aan en dat geeft energie.’
Meer lezen:
- Zeeuwse huisarts Arjan Roest: ‘Groepsvorming maakt huisartsenpraktijken toekomstbestendiger’, 2 maart 2021
Dit is een voorpublicatie van een artikel dat binnenkort in MedischOndernemen 1 verschijnt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul om 12:00 uur 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 16:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
Kernwaarden huisartsenzorg onder druk: Het zal je dokter maar wezen
4 jul om 16:10 uur 4 minStel je woont in een dorp waar een huisarts met pensioen gaat. Aardige man, fijne dokter. Er…
Als de onderbetaling van de praktijkhouder blijft bestaan, verdwijnt de zelfstandige huisarts
4 jul om 16:07 uur 4 minLandelijk is nog slechts 60% van de huisartsen praktijkhoudend, in onze regio nog maar 50%.…
Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’
22 apr om 10:30 uur 6 minHuisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…
Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’
29 nov 2023 5 minEllen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…
Maak van praktijkoverdracht een doorslaand succes
17 nov 2023 5 minPraktijkoverdrachten zijn aan de orde van de dag, maar verlopen vaak ook moeizaam. Of je nu verkoopt aan een…
Reactie toevoegen