8 tips voor een effectieve praktijkinrichting
Rustgevende kleuren
Kleuren hebben effect op ons gedrag. Vermijd drukke kleuren als oranje en rood in de praktijk en maak gebruik van rustgevende kleuren als groen en blauw.
Geschikt licht
Goed verlichte werkplekken zijn belangrijk. De hoeveelheid licht moet ook aangepast kunnen worden als dat noodzakelijk is. En het belangrijkste: het licht moet niet zorgen voor vervelende schaduwen die je ogen irriteren als je aan het werk bent.
Bureaus
Als praktijkmanager zit je ook regelmatig achter een bureau. Deze moet goed afgesteld zijn op je werkzaamheden. Bureaus moeten ook op goed verlichte plaatsen staan, het liefst dichtbij een raam.
Persoonlijke details
Het is leuk als de patiënt bij binnenkomst al ziet en voelt met wat voor praktijk je te maken hebt. Hang bijvoorbeeld een leuke groepsfoto van aan de muur.
Opbergruimte
Stapels papieren en dossiers zijn onoverzichtelijk en zien er rommelig uit. Met genoeg kastruimte kan je al die papieren mooi uit het zicht houden voor jezelf en de patiënt.
Functionele en chique accessoires
Met accessoires worden zaken als prullenbakken en zijtafels bedoeld. Deze moeten passen bij het interieur om te zorgen voor het complete plaatje.
Als er plek voor is: een relaxruimte kan wonderen doen
Soms hebben we gewoon een pauze nodig. Een zithoek met comfortabele banken kan dan wonderen doen. Dit gebied kan ook gebruikt worden voor informeel overleg met collega’s.
Een plan voor de ruimte-inrichting
Een sfeervolle inrichting alleen is niet genoeg voor de optimale praktijk. Er moet bijvoorbeeld ook genoeg ruimte zijn op je werkplek en je moet geen kilometers hoeven lopen voor je bij de printer bent gearriveerd. Een algemeen plan voor ruimte-inrichting kan daarbij helpen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Huisartsenpraktijk verduurzamen met het hele team: ‘Minder voorschrijven, minder materialen, minder doen kost geen tijd’
12 jul om 10:30 uur 7 minHuisarts Claudine van Lith runde tot april dit jaar een eigen praktijk in Olst. Ze vertelt terugblikkend hoe ze…
Bouwen in 2024. Geduld is een schone zaak
4 jun om 14:45 uur 4 minDat bouwproces kost in theorie twee tot drie jaar. Maar meestal meer. Naast tijd vraagt bouwen daarom ook…
Een goede praktijk weerspiegelt je persoonlijkheid, visie en kernwaarden
15 jan om 15:30 uur 6 minHet interieurontwerp voor een praktijk gaat verder dan het verwerken van functies in een fysieke ruimte. Het is…
Zorgen over de sterk gestegen huisvestingskosten: Eerst zien. Dan geloven. En dan bouwen.
25 okt 2023 4 minIn 2021 schreef architect Lex van Waarden in zijn blog bij Medisch Ondernemen over zijn zorgen over de sterk…
Houtskeletbouw in de eerste lijn: goede stap in de verduurzaming
21 mrt 2023 3 minBij de keuze van duurzame bouwmaterialen loopt de bouw achter op de CO2-doelen, schrijft architect Lex van…
IZA scoort een dikke onvoldoende voor huisvesting - om over duurzaamheid nog maar te zwijgen
15 sep 2022 3 minSectorspecialist over planning nieuw medisch centrum: ‘Praktijkhouders delen graag ervaringen en tips’
14 jul 2022 3 minExplosieve bouwkosten: wat betekent dat voor uw praktijk?
18 okt 2021 3 minDe kranten staan er vol van: explosief stijgende bouwkosten. Geen prettig nieuws wanneer je als zorgverlener…
Reactie toevoegen