Dat bouwproces kost in theorie twee tot drie jaar. Maar meestal meer. Naast tijd vraagt bouwen daarom ook geduld en doorzettingsvermogen. En dat terwijl de praktijk door moet draaien. Architect Lex van Waarden heeft vier tips voor praktijkhouders met bouwplannen.
Bouwen in 2024. Geduld is een schone zaak

Uitbreiding Gezondheidscentrum Emma in Tilburg. De start bouw is sterk vertraagd doordat een nutsleiding verlegd moet worden. (Artist impression: Van Waarden Ontwerp & Advies i.o.v. Cornelis Huygens Vastgoedgroep)
Een eerste grote uitdaging is het vinden van een geschikte locatie voor de bouwplannen. Vaak kost dit jaren. Niet in de laatste plaats doordat gemeentes zich vaak in eerste instantie onvoldoende bewust zijn van hun rol en verantwoordelijkheid. Gelukkig ondersteunen steeds meer gemeentes actief bij het vinden van geschikte plekken. Menig gemeente werkt aan beleid voor maatschappelijke voorzieningen. Immers: met het bouwen van woningen moeten ook de (zorg)voorzieningen op orde zijn.
Tip 1: Ga in een vroeg stadium in gesprek met de gemeente.
Daarnaast zien we de bouwkosten en de financieringsrente al jaren stijgen. Harder dan de huisvestingsbudgetten. De rente lijkt inmiddels wat te stabiliseren, maar het realiseren van de gewenste kwaliteit (de technische richtlijnen van de LHV) is een enorme uitdaging.
Tip 2: Bespreek in een vroeg stadium het gewenste technische opleveringsniveau. En maak - indien nodig - met de adviseur en/of aannemer bezuinigingskeuzes gebaseerd op een juiste afweging van de kosten op korte en de kosten op lange termijn. Voorbeeld: een duurdere installatie kan voor jarenlange besparing op verbruik zorgen. En dus voor besparing op de langere termijn.
En alsof dat allemaal al niet voldoende uitdaging is zijn er in het hele land in toenemende mate problemen rond de nutsaansluitingen. Er lijkt geen bouwproject te zijn waar geen spreekwoordelijke kink in de kabel is. Soms moet er door capaciteitsgebrek maanden gewacht worden op het verleggen van een elektriciteitskabel. Soms is de aansluiting pas ruim na de oplevering mogelijk. En in het ergste geval: soms is aansluiting niet mogelijk doordat het net vol zit.
Dat laatste is in geval van een kleinere praktijk of gezondheidscentrum gelukkig niet snel aan de orde. Maar voor grootverbruik-aansluitingen (> 3x80A) vaak wel.
Het uitbreiden en verzwaren van het elektriciteitsnet is een gigantisch karwei. Komende jaren zal een op de drie straten openliggen voor het leggen van zwaardere kabels en het plaatsen van extra transformatiestations. De situatie dat capaciteit een probleem kan zijn speelt dus nog jaren.
Tip 3: Neem in een vroeg stadium contact op met de nutsbedrijven. En check in een zeer vroeg stadium of aansluiting mogelijk.
Bouwen vergt geduld en zorgvuldigheid. Op onnodige kinken in de kabel zit je als praktijk niet te wachten. Betrek daarom tijdig de juiste adviseurs, de gemeente én de nutsbedrijven.
Tip 4: Investeren in duurzaamheid vergt ook geduld, maar is dat dubbel en dwars waard. Dit zijn investeringen die zich terugbetalen in comfort en lagere lasten.
Ik wens u een vloeiend bouwproces!
Lex van Waarden
Lex van Waarden ontwerpt huisartsenpraktijken en gezondheidscentra en adviseert bij de bouw en verbouw. Hij werkte voorheen als coördinator Bouwadvies bij de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Hij is als expert Duurzaamheid betrokken bij MedischOndernemen. Zie ook het interview: ‘Ga aan de slag met quick wins zoals goed isoleren’.
Meer informatie: www.vanwaardenadvies.nl
Meer artikelen met dit thema
Duurzaamheid in de apotheek: Een noodzaak voor de toekomst
21 mrt om 08:45 uur 3 minIn deze tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, staat ook de farmaceutische sector voor een…
Quickscan helpt bij overstap naar duurzaam voorschrijven: ‘Sta stil bij elke pil’
24 feb om 12:00 uur 6 minDuurzaamheid in de zorg: welke stappen zet u?
19 dec 2024 3 minIn deze blog hebben we het over duurzaamheid in de zorg. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de huidige…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov 2024 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Evelyn Brakema over het Groene Zorg Festival: ‘Steeds meer zorgverleners bijten zich vast in thema klimaat’
26 sep 2024 6 minDe steun voor vergroening in de zorgsector groeit snel, signaleert Evelyn Brakema,…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug 2024 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisartsenpraktijk verduurzamen met het hele team: ‘Minder voorschrijven, minder materialen, minder doen kost geen tijd’
12 jul 2024 7 minHuisarts Claudine van Lith runde tot april dit jaar een eigen praktijk in Olst. Ze vertelt terugblikkend hoe ze…
Reactie toevoegen