‘Aandacht voor kleine zorgaanbieder in wet klachtrecht’
De Wkkgz leidt volgens de organisaties tot onnodige procedures en regelgeving en extra kosten voor eerstelijns zorgverleners.
De KNMP, LHV, LVE, KNMT, ANT, NVM, KNOV, VvOCM, KNGF en Ineen stuurden gezamenlijk een brief aan de Eerste Kamer, die de wet in behandeling heeft.
Extra kosten
In de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) worden zorgaanbieders verplicht zelf een klachtenfunctionaris aan te stellen en zich aan te sluiten bij een nieuw op te richten geschilleninstantie.
De eerstelijns organisaties maken zich zorgen over de extra belasting die dit met name voor kleinschalige zorgaanbieders met zich meebrengt:
- Door deze wet gaat de huidige – onafhankelijke, goed functionerende en laagdrempelige – klachtenbehandeling verloren.
- Zorgaanbieders die er uit kwaliteitsoogpunt toch voor kiezen om aangesloten te blijven bij een onafhankelijke klachtencommissie, krijgen te maken met extra lasten en kosten.
- In de nieuwe situatie zullen de geschilleninstanties alle klachten en uitspraken publiceren. Dit is potentieel beschadigend voor de zorgaanbieder.
Nieuwe wet
Het wetsvoorstel Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is de voortzetting van het in juni 2010 ingediende wetsvoorstel Wet cliëntenrechten zorg (Wcz). De Wkkgz zal de Wet klachtrecht cliënten zorginstellingen en de Kwaliteitswet zorginstellingen vervangen. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel op 4 juli 2013 aangenomen. Het ligt nu ter behandeling bij de Eerste Kamer.
Lees de gezamenlijke brief van de eerstelijns organisaties aan de Eerste Kamer
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen