Afspraakherinnering of afzegherinnering?
Zorgverleners willen toch helemaal niet dat ik afzeg? Of heb ik wat gemist? Die herinnering is er volgens mij juist voor bedoeld dat ze geen no-shows krijgen. Waar ze vervolgens moeilijk raad mee weten. Want ja, ze hebben misschien wel het recht om een rekening te sturen, maar hoe klantvriendelijk is dat?
Natuurlijk horen ze het graag zo snel mogelijk als ik onverhoopt toch niet zou kunnen. Dan kunnen ze misschien nog een andere klant inplannen. Vanuit die optiek snap ik het wel. Maar om daar nu zo’n lap tekst aan te wijden? Ik vraag me echt af of de afzender zich realiseert welke boodschap er onbewust mee wordt verzonden: het is heus niet erg als je af wilt zeggen hoor, daar besteden we namelijk 75% van deze mail aan. Dat wat je aandacht geeft, groeit!
Afspraak is afspraak
Dan is er nog iets dat me lichtelijk irriteert aan dit soort herinneringsmails. Namelijk de aanname dat ik die mail op prijs stel of zelfs nodig heb. Voor mij geldt: afspraak is afspraak. Ik heb mijn agenda goed op orde. Een beetje betuttelend vind ik het. Maar goed, het zal mijn communicatie-achtergrond wel zijn waardoor ik hier zo van op tilt sla. Ze bedoelen het vriendelijk. Het is ze vergeven.
Aan alle zorgverleners die dit soort herinneringsmails sturen en onbedoeld een andere boodschap meezenden: wees gerust, je bent in goed gezelschap! “Vergeet hem niet te activeren”, stond bij een klantenpas van een bekende supermarktketen. Het woordje ‘niet’ wordt bijzonder slecht verwerkt in onze hersenen, waardoor we vooral de rest van de zin onthouden. Vergeet te activeren. Nou, dat kan ik! En deze ken je vast ook: “Vergeet niet uit te checken”. Je hoort het in elke trein. Al kun je in dit geval nog beargumenteren dat ze wat te winnen hebben bij deze onbewuste boodschap. Als iedereen toch eens zou vergeten uit te checken. Laat dat geld maar binnenstromen!
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Coach Chris Eijkenaar helpt fysiopraktijken zichzelf opnieuw uit te vinden: ‘Kijk met een ondernemersbril naar je meerwaarde’
3 okt om 10:30 uur 8 minErik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Reactie toevoegen