Apothekers dringen gebruik dure geneesmiddelen drastisch terug
In de maatschap Apothekers van Salland hadden anderhalf jaar geleden 327 patiënten medische noodzaak, vertelt Andrea Borst-Nooij, beherend apotheker in Apotheek Luttenberg aan het Pharmaceutisch Weekblad. “We vonden dit aantal te hoog en besloten het samen met de huisartsen te gaan aanpakken.”
'Medische noodzaak' houdt in dat zorgverzekeraars alleen nog het preferente preparaat van een generiek middel vergoedt. Zodra een patiënt een spéciaité (gepatenteerd geneesmiddel) wil of voorgeschreven krijgt, dan wordt deze niet vergoed tenzij de huisarts aangeeft dat er sprake is van medische noodzaak.
Vragenlijst
Borst-Nooij stuurde een brief met vragenlijst naar de patiënten met medische noodzaak, waarin hen onder meer werd gevraagd waarom ze een spécialité gebruiken, welke klachten ze hadden door het gebruik van generieken en hoeveel generieken ze hadden geprobeerd. Sommige patiënten stormden een paar dagen later de apotheek binnen, vertelt Borst-Nooij aan PW, kwaad of bang om over te stappen op een generiek. “Maar na de eerste emoties volgde een goed gesprek over de noodzaak van bezuinigingen op dure geneesmiddelen.”
Alle patiënten met medische noodzaak moesten minimaal drie generieken proberen, gedurende twee weken per variant. Om patiënten goed te kunnen voorlichten, had Borst-Nooij een overzicht gemaakt van de hulpstoffen in merkgeneesmiddelen en generieken. Hiermee kon ze onderbouwen dat sommige generieken minder hulpstoffen bevatten dan – of zelfs identiek waren aan – het spécialité. Als een patiënt niet goed reageerde op een generiek, gaven de apothekers een generiek met een heel andere samenstelling. Zestig patiënten kregen een intensieve begeleiding en werden door de apothekers regelmatig gebeld.
Resultaat
Begin dit jaar hadden nog slechts 21 patiënten medische noodzaak, volgens de voorwaarden van het lokale farmacotherapieoverleg: een afname van 94%. Na de evaluatie is met de huisartsen afgesproken dat de apothekers bij elke generieke introductie patiënten de brief met vragenlijst sturen. Daarnaast wordt ook het begeleidingstraject aangeboden.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
CBS: 1 op de 6 volwassenen heeft last van tand- of kiespijn
19 mrt om 10:00 uur 4 minIn 2024 gaf 16 procent van de Nederlandse volwassenen aan in de afgelopen twaalf maanden last te hebben gehad…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Nieuwe pensioenwet (deel 2): De basis van het Nederlandse pensioenstelsel
27 jan om 13:00 uur 4 minIn deze blog zullen we enkele belangrijke pijlers van ons pensioenstelsel onder de loep nemen. Door inzicht te…
4e Klein Bedrijf Index Fysiotherapie: ‘54 procent van de praktijkhouders denkt aan stoppen – een schokkend aantal’
15 jan om 17:30 uur 6 minDuurzaamheid in de zorg: welke stappen zet u?
19 dec 2024 3 minIn deze blog hebben we het over duurzaamheid in de zorg. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de huidige…
Reactie toevoegen