Besparen deel 5: Accountancy en Adviseurs
Veel ondernemers zijn terughoudend met het tegen het licht houden van hun accountants en adviseurskosten. Veelal is er sprake van een langdurige relatie met uw accountant of adviseur en heeft u als ondernemer ook veel tijd en energie gestoken in het opbouwen van deze relatie. Vaak wordt een overstap dan ook ingegeven door onvrede over de huidige dienstverlening. Toch loont het ook de moeite om bewust om te gaan met uw accountants- en advieskosten, ook wanneer u niet ontevreden bent.
Appels met appels vergelijken
Wanneer u ervoor kiest uw accountants- en/of advieskosten tegen het licht te houden, is het ook hier van belang te starten met een definitie van de gewenste dienstverlening. Wat zijn destijds de redenen geweest te kiezen voor uw huidige accountant en zijn deze redenen nog steeds van toepassing? Ook de vraag wat u op dit moment mist in de dienstverlening moet u voor uzelf beantwoorden. Wanneer u zich een beeld heeft gevormd van de gewenste dienstverlening van de accountant of adviseur kunt u beginnen met het aanvragen van offertes. Wees hierbij ook selectief in de partijen die u uitnodigt een offerte uit te brengen en vraag ook altijd naar referenties.
Aangezien het vakgebied van de accountant en adviseur in veel gevallen niet uw vakgebied is (anders had u immers geen adviseur nodig), is het lastig vast te stellen of aanbiedingen van adviseurs vergelijkbaar zijn. Neem daarom de tijd om de aanbiedingen te doorgronden en vraag de leveranciers hun aanbiedingen aan u toe te komen lichten. Het vakgebied van accountants en adviseurs is erg dynamisch en sterk in ontwikkeling. Er zijn veel verschillende invalshoeken voor uw gewenste dienstverlening en de aanbiedingen zullen bijna per definitie ver uit elkaar liggen. Dit is enerzijds een probleem, anderzijds biedt het ook kansen. U heeft hierdoor immers de mogelijkheid om gaandeweg het traject uw wensen en eisen verder aan te scherpen en eventueel bij te stellen. Wanneer u ervan overtuigd bent dat u de gevraagde dienstverlening helemaal duidelijk in beeld heeft, vraagt u de aanbieders allemaal om nog eenmaal hun aanbieding aan te passen naar de uiteindelijke wensen. Zo maakt u de laatste stap naar een echte appels met appels-vergelijking tussen verschillende aanbieders en maakt u tegelijkertijd gebruik van de expertise van de aanbiedende partijen.
In de praktijk
Het kiezen van een accountant of adviseur vergt in de regel meer tijd dan het kiezen van bijvoorbeeld een energieleverancier. Daarom is het logisch dat u dit minder vaak zult doen. Ook kunt u ervoor kiezen om u bij het kiezen van een nieuwe accountant te laten ondersteunen door een partij als bespaarbedrijf.nl. Het kost tijd voordat een nieuw gekozen leverancier zijn echte toegevoegde waarde kan bewijzen. Daarom blijven deze leveranciers veelal lang bij u aan boord. Dit maakt het belang van een weloverwogen keuze nog groter.
Het is verstandig om u regelmatig de vraag te stellen of u nog met de juiste partijen werkt. Het vakgebied van accountants en adviseurs is volop in ontwikkeling. Accountants worden steeds meer fiscaal adviseurs. Uw boekhouding kan in steeds grotere mate worden geautomatiseerd (automatische koppelingen met de bank, facturen inscannen en automatisch boeken etc). Adviesbureaus bieden u regelmatig de mogelijkheid hun advies in de vorm van geacrediteerde opleidingen (met bijbehorende nascholingspunten) af te nemen. De vraag of deze ontwikkelingen in uw praktijk ook een toegevoegde waarde hebben, kunt u alleen zelf beantwoorden. Echter door hier regelmatig met bijvoorbeeld collega-ondernemers van gedachten te wisselen, krijgt u meer grip op de vraag of uw accountant of adviseur nog wel past bij uw onderneming.
Drs. K.N. Abcouwer is consultant bij bespaarbedrijf.nl dat op ‘no cure, no pay’- basis bespaartrajecten uit handen neemt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
4e Klein Bedrijf Index Fysiotherapie: ‘54 procent van de praktijkhouders denkt aan stoppen – een schokkend aantal’
15 jan om 17:30 uur 6 minDuurzaamheid in de zorg: welke stappen zet u?
19 dec 2024 3 minIn deze blog hebben we het over duurzaamheid in de zorg. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de huidige…
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt 2024 5 minWaarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt 2024 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt 2024 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep 2024 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
De nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort
12 sep 2024 3 minSinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
10 sep 2024 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Reactie toevoegen