'Betaal ook eerstelijnsprofessionals uit de Wlz voor de zorg aan langdurig zieken'
Het Zorginstituut adviseert om bij langdurig zieken met een Wlz-indicatie die thuis verblijven de tandarts, huisarts en fysiotherapeut uit de Wlz te betalen en niet uit de Zvw (Zorgverzekeringswet) zoals nu het geval is. De integrale zorg moet naast huisartsenzorg dus ook alle paramedische zorg, hulpmiddelen, farmaceutische zorg en tandheelkundige zorg omvatten, schrijft het Zorginstituut. Dit om de betreffende kwetsbare groep, de beste zorg te geven. Het onderscheid tussen verblijf met behandeling en verblijf zonder behandeling zou hierdoor verdwijnen.
Consequenties voor cliënten
Voor ongeveer 69 duizend van de 287 duizend Wlz-cliënten zou het doorvoeren van dit advies gevolgen hebben, onder meer op financieel gebied. Het brengt een verschuiving van middelen met zich mee tussen de Zvw en de Wlz en wellicht ook tussen de Wmo en de Wlz. Die verschuivingen zijn volgens het Zorginstituut macro-budgettair neutraal.
Wel zijn in de Wlz farmaceutische zorg, paramedische zorg en tandheelkundige zorg ruimer gedefinieerd dan in de Zorgverzekeringswet (Zwv). Deze uitbreiding van de verzekerde zorg brengt kosten met zich mee. Ook het advies om voor alle cliënten de hulpmiddelen en paramedische zorg integraal onder de Wlz te hangen, brengt kosten met zich mee. In de Zvw komen deze kosten tot nu toe voor eigen rekening. "Het is een politiek besluit hoe deze kosten moeten worden gedekt", schrijft het Zorginstituut. "Mogelijk is ook doelmatigheidswinst te behalen, omdat één zorgorganisatie verantwoordelijk wordt voor alle zorgverlening aan zijn Wlz-cliënten. Daardoor kan de benodigde zorg efficiënter worden uitgevoerd.
Op dit moment is het niet mogelijk de exacte financiële consequenties te berekenen, stelt het Zorginstituut. Daarvoor is inzicht nodig in de kostprijzen van de zorgzwaartepakketten en de hoogte van de verschuivingen tussen domeinen. De NZa onderzoekt op dit moment de kostprijzen van de zorgzwaartepakketten.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Reactie toevoegen