Betere behandelrelatie met Informed consent 2.0.
Juridisering behandelrelatie
“Informed consent omvat eigenlijk twee wettelijke verplichtingen voor de tandarts”, legt Smilde uit. “De wet schrijft ten eerste voor dat hij voor elke verrichting toestemming van de patiënt nodig heeft. En ten tweede moet hij ervoor zorgen dat hij de patiënt voldoende informeert om een beslissing te kunnen nemen over een verrichting. Zo moet de patiënt begrijpen wat de aard en het doel van de verrichting is, wat de gevolgen of risico’s zijn én mogelijke alternatieven. Ook informatie over de kosten maakt deel uit van Informed consent.”
“De praktijk leert dat tandartsen Informed consent zien als een middel om zich goed te kunnen verweren tegen een klacht of een claim”. Volgens Smilde is dit wel begrijpelijk, omdat Informed consent nogal eens een rol speelt bij klachten en claims. Hierbij speelt vaak het probleem dat een tandarts niet kan aantonen dat hij de patiënt voldoende heeft geïnformeerd. “Een tandarts met goed vastgelegde Informed consent staat inderdaad sterker in een juridische procedure. Maar het gebruik van Informed consent als bewijs met een juridisch doel kan een averechts effect hebben, namelijk juridisering van de behandelrelatie. Dit vergroot het risico op klachten of claims, in plaats van meer vertrouwen in de tandarts.”
Gezonde behandelrelatie
De vraag is hoe een tandarts Informed consent zo kan inzetten dat beide partijen weten wat zij over en weer van elkaar mogen verwachten, en zodat tandarts en patiënt goede zorg zien als resultaat van een gezamenlijke inspanning. Anders geformuleerd: hoe kan Informed consent bijdragen aan een gezonde behandelrelatie?
Informed consent app
“Informed consent beperkt zich niet tot behandelingen, maar is veel breder toe te passen”, aldus Smilde. “Een mooi voorbeeld hiervan is de Informed Consent app die mondhygiëniste Tiffany Claus, samen met een compagnon ontwikkelt. Deze applicatie bevat de algemene Informed consent én apps voor afspraken over het beleid en behandelingen bij een aandoening, of ter preventie. In de ‘algemene Informed consent app’ staat wat de patiënt van de mondhygiënist kan verwachten op het vlak van werkwijze communicatie en declaratie.
Maar ook staat erin welk gedrag van de patiënt een voorwaarde is voor goede zorg door de mondhygiënist. Daarnaast staan in de app duidelijke vragen aan de patiënt over praktische zaken, zoals het gebruik van informatie en wijze van factureren. Het invullen van de app vindt plaats bij het eerste bezoek aan de praktijk. De patiënt ontvangt vooraf een patiëntvriendelijke folder in de door hem gewenste taal. Het invullen en het accorderen van de patiënt kost slechts een paar minuten. Dit ontwerp laat zien dat het een patiëntvriendelijk gebruik van Informed consent weinig extra tijd hoeft te kosten.”
De workshop
Op 9 december organiseren KNMT, VvAA en MedischOndernemen voor de vierde keer het congres Praktijk Anno Nu. Tijdens haar workshop zal Smilde ingaan op de wet- en regelgeving en jurisprudentie over Informed consent. Daarnaast zal zij u meenemen in de ontwikkeling van Informed consent 2.0, waarbij ze onder meer met u bespreekt welke afspraken u kunt maken met een patiënt bij het aangaan van de behandelrelatie, de behandelingen en het beleid. Smilde vertelt tot slot welke informatie u hierbij moet verstrekken en hoe op een voor de patiënt begrijpelijke wijze te verwoorden wat zijn verantwoordelijkheid is.

Annemarie Smilde geeft tijdens Praktijk Anno Nu workshop over Informed Consent.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Dentiva Radar: zzp of loondienst?
26 mrt om 12:15 uur 5 minDentiva hield een enquête onder zorgprofessionals over de gevolgen van het nieuwe zzp-regime. Aan het onderzoek…
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Trekken zonder tandheelkundige noodzaak: tandartsen zwichten massaal voor patiënt
12 feb om 13:18 uur 3 minEen meerderheid van de tandartsen en kaakchirurgen in Nederland voert een verzoek uit om tanden of kiezen te…
Miljoenen voor ‘Innovation Booster 2025’ in de mondzorg. Consortia kunnen PPS-projectvoorstellen indienen
10 feb om 08:34 uur 3 minHet ORANGEHealth-consortium heeft 3,45 miljoen euro subsidie ontvangen van Health~Holland om de mondzorg in…
Vcare en Fonkelzorg over ‘de AI-revolutie’ in de eerste lijn: AI verbetert bereikbaarheid, triage én consulten
3 feb om 15:15 uur 5 minDe opkomst van kunstmatige intelligentie-toepassingen in de huisartsenpraktijk gaat razendsnel. Tegelijkertijd…
Reactie toevoegen