Bruins antwoordt op Kamervragen over kosten tandheelkunde van kankerpatiënten
Uit de uitzending van Radar werd duidelijk dat iedere verzekeraar zijn eigen beleid hanteert ten aanzien van de vergoeding van bijzondere tandheelkunde. Hierdoor ontstaan onderlinge verschillen. Bruins schrijft in zijn brief dat er dit jaar toetsingsrichtlijnen zijn opgericht door het College van Adviserend Tandartsen (CAT). Dit om te voorkomen dat verzekeraars doorgaan met het hanteren van hun eigen beleid Bruins: “Door deze toetsingsrichtlijnen is voor de zorgverlener duidelijk op welke grondende verzekerde wel of geen vergoeding krijgt en kan de zorgverlener dat aan de verzekerde uitleggen.”
Informeren van patiënten
NFK meent dat 85% van de deelnemers niet van te voren te horen heeft gekregen dat ze bij gebitsproblemen na een kankerbehandeling beroep kunnen doen op de regeling voor vergoeding. Op de vraag wat hij hier aan gaat veranderen, verwijst Bruins naar de brief die Zorginstituut Nederland naar betrokken partijen, zoals Zorgverzekeraars Nederland, ANT en de verenigingen van huisartsen heeft verstuurd. In de brief maakt Zorginstituut Nederland duidelijk wanneer verzekerden recht hebben op vergoeding vanuit bijzondere tandheelkunde. Bruins roept betrokken partijen op patiënten van te voren in te lichten over de vergoeding.
Peiling gebitsproblemen
Eind augustus peilde NFK (de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties) de ervaring van gebitsproblemen na kankerbehandeling en de vergoeding daarvan. Hieruit bleek dat 961 van de 1394 (ex-)kankerpatiënten die meededen aan het onderzoek mond- en of gebitsproblemen ervaren, met het vermoeden dat dit komt door de behandeling(en) van kanker.
Uit de peiling bleek dat maar 38% van hen alle kosten vergoed kreeg en 6% gaf aan dat daarbij gebruik is gemaakt van de vergoeding bijzondere tandheelkunde uit de basisverzekering.
Radar maakte naar aanleiding van het onderzoek een uitzending over vergoedingen van tandheelkundige behandelingen bij kankerpatiënten.
Bron: www.ANT-tandartsen.nl, www.nfk.nl, www.rijksoverheid.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen