Budgetpolis VGZ sluit particuliere apotheken uit
Als patiënten met deze budgetpolis hun eerste medicatie bij een zelfstandige apotheker halen, krijgen ze die van de VGZ vergoed, maar bij herhaalmedicatie slechts de helft van de kosten. Volgens een woordvoerder van VGZ hebben inmiddels ruim 100.000 mensen deze Goede Keuze Polis. Dat aantal kan oplopen, omdat verzekerden tot 1 februari de tijd hebben om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Belangrijke redenen voor VGZ om alleen Mediq, Service Apotheek en Nationale Apotheek te contracteren is dat deze zorgverzekeraar afspraken met hen heeft kunnen maken over "kwaliteit en prijs", aldus de woordvoerder.
Veel budgetpolissen met een lage premie beperken de vergoeding of keuzevrijheid voor patiënten. Daarin gaat de VGZ het verst. Ook het Zilveren Kruis, CZ en Menzis hebben budgetpolissen met een lage premie die slechts een deel van de rekening vergoeden als patiënten medicatie halen bij een niet-gecontracteerde apotheker.
De grote verzekeraars hebben echter met vrijwel alle keten- en zelfstandige apothekers in Nederland een contract. Bovendien vergoeden zij een groter deel van de nota als een patiënt toch medicatie heeft gehaald bij een apotheker die niet werd gecontracteerd. De goedkope zorgpolissen van Menzis, CZ en het Zilveren Kruis vergoeden 65 à 80% van de nota voor geneesmiddelen.
De KNMP, Consumentenbond en patiëntenfederatie NPCF zullen gaan samenwerken als later dit jaar zou blijken dat patiënten door deze polissen worden geconfronteerd met onverwacht hoge rekeningen. Deze drie partijen overwegen dan patiënten nader te informeren. De KNMP vindt dat de zorgverzekeraars verantwoordelijk blijven voor een goede communicatie met patiënten over de inhoud van hun zorgpolis en de hoogte van de vergoedingen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen