De noodzaak van nieuwe zorginkoop: Deel 3
De overheid heeft ruim tien jaar geleden met de Zorgverzekeringswet ‘zorginkoop’ geïntroduceerd. Het is een strategisch instrument om, redenerend vanuit een gestandaardiseerd aanbod, de vraag hier enigszins op af te stemmen. De praktijk is echter dat wensen van zorgvragers sterk variëren. De huidige inkoop sluit daar onvoldoende op aan. In de zorginkoop zijn een andere werkwijze en andere vormen nodig. Lees hier deel 1 en deel 2.
Lief en leed delen
Het lijkt soms of het huidige systeem niets heeft opgeleverd. Maar dat is niet waar. “Zorginkoop heeft wel geleid tot een kostenbeheersing van ruim tien procent”, zegt Jan Luuk de Groot, innovatiemanager bij zorgverzekeraar VGZ. “Die kostenbeheersing is belangrijk om de betaalbaarheid van zorg voor iedereen te kunnen blijven garanderen, ook in de toekomst.”
Hij pleit voor een gezamenlijke samenwerkingsagenda voor zorgverzekeraars en zorgverleners. “Dan houden we goed zicht op de gezamenlijke doelen en kunnen we de zorginkoop daar vervolgens op afstemmen. Bij partnerships met zorgverleners hoort dat wij hen proberen te helpen bij tegenvallers, dat we lief en leed delen. Dat moet gemeengoed worden. We moeten daar ook als zorgverzekeraar nog in groeien: in stappen vertrouwen opbouwen. Er wordt hard aan gewerkt”, aldus de Groot.
De noodzaak om verschillende manieren van zorginkoop te ontwikkelen, passend bij de zorgvraag van de burger, neemt verder toe. Daarbij kan de zorg veel leren van andere sectoren, zowel als het gaat om visie als om contractvormen, regievoering en uitvoering van contracten. Zo heeft bij zorginkoop de inkoper weliswaar formeel de regierol, maar vult deze in de praktijk – om verschillende redenen - vaak onvoldoende in. De regierol vergt bij iedere vorm van samenwerken andere competenties, zoals adequaat contracteren; met betrokkenen afstemmen; en informatie, kennis en kunde benutten. En dit op het niveau van de individuele burger, de wijk of regio en zelfs ook landelijk.
Moed en leiderschap
Dit alles begint bij onderling vertrouwen, vooral tussen zorgverleners en zorgverzekeraars. Vertrouwen is nodig voor het aangaan van partnerships voor de lange termijn. De eerste stap naar vertrouwen vergt moed en leiderschap met een visie. Verder vraagt het van iedereen vooral ook doen en doorzetten.
Zorg is ook van en door de politiek. Zij kan wel vinden dat de burger steeds langer in verschillende rollen moet participeren in onze maatschappij, maar dan moet zij wel de juiste kaders schetsen, juiste instrumenten bepalen en deze tijdig blijven aanpassen. Dat vraagt steeds om tijdige en soms pijnlijke keuzes. Vooral ook van de politiek, net als van zorgverleners en zorgverzekeraars.
Alleen door herkenbare keuzes en goede samenwerking kunnen zorgverzekeraar en zorgverleners van waarde zijn en de ‘wenselijke en adequate ondersteuning’ bieden, zodat de burger daadwerkelijk blijft participeren in de maatschappij.
Om dit alles te bereiken moeten we het model voor zorginkoop een nieuwe kans geven, sterk gebruikmakend van partnerships en lange-termijn samenwerkingsrelaties. Daarvoor is een andere werkwijze nodig in zorginkoop en daarnaast ook andere vormen van zorginkoop. Zo rechtdoend aan de veranderende zorgvraag van iedere burger en passend bij onze steeds veranderende samenleving. En de zo belangrijke solidariteit en betaalbaarheid.
Door: Frank Kraus, zelfstandig managementconsultant voor zorginstellingen en zorgverzekeraars. Hij ondersteunt organisaties daarnaast bij het zaken doen in Dubai en de Emiraten.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 minWaarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
De nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort
12 sep om 13:38 uur 3 minSinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
10 sep om 13:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul om 12:00 uur 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Reactie toevoegen