Do’s en don’ts bij inspectiebezoek
“Om je als praktijkhouder goed voor te kunnen bereiden op een eventueel bezoek, is het essentieel om te weten in welke gevallen de Inspectie op bezoek komt. Dit gebeurt namelijk niet willekeurig en vaak ook onaangekondigd”, legt Van der Ven uit.
“Er zijn twee verschillende soorten toezicht: een bezoek vanuit risicogestuurd toezicht en een bezoek vanuit incidententoezicht”, vervolgt ze. “Het risicotoezicht vloeit vaak voort uit een samenspel van verschillende interne en externe gegevensanalyses, waarin de Inspectie aanleiding ziet om op bezoek te gaan. Het incidententoezicht kan het resultaat zijn van meldingen bij het Landelijk Meldpunt Zorg door patiënten, bijvoorbeeld over de kwaliteit van zorg of zorgverlener. Dat gebeurt in één op de vijf gevallen. Het is dan aan de Inspectie om te bepalen of het noodzakelijk is om een bezoek te brengen aan de desbetreffende praktijk”.
Als de Inspectie inderdaad langskomt, is het volgens Van der Ven belangrijk dat iedereen in de praktijk weet hoe te handelen. Wie begeleidt de Inspectie tijdens de rondgang, wie beantwoordt de vragen? “Het is handig om je te verdiepen in de bevoegdheden van de Inspectie. Op die manier weet je precies waar je wel of niet aan hoeft mee te werken. En als de Inspectie na afloop van het bezoek een rapport toezendt, is het eveneens handig om te weten welke rechten en plichten je hebt. “Tijdens mijn workshop staan de do’s en don’ts ten aanzien van het bezoek van de inspectie centraal.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen