'Eerstelijnszorgverleners maken relatief meer winst dan zorgverzekeraar'
Gupta Strategists onderzocht de geldstromen en analyseerde de winsten van verschillende partijen in de gezondheidszorg. In de zorgsector is de winst (9,8 procent) relatief laag in vergelijking met andere sectoren. Delfstoffenwinning kent bijvoorbeeld een winstcijfer van 63,6 procent en het bankwezen 36,5 procent.
Winst binnen de zorgsector
Het onderzoek laat zien dat binnen de zorgsector de grootste winsten gaan naar banken (25-30 procent) en farmaceuten (20-25 procent). Onder professionals hebben vooral huisartsen en paramedici relatief hoge winstmarges (15-20 procent). Tandartsen zitten op 10-15 procent, medisch specialisten op 5-10 procent. De winsten van zorgverzekeraars zijn relatief lager: 0-5 procent.
Meer winst, meer macht
Volgens Gupta Strategists uiten die verschillen in winst zich ook in de machtsverhoudingen. In het onderzoek toetste het adviesbureau alle zorgpartijen aan vijf machtscriteria: kans op nieuwe toetreders, dreiging van alternatieven, onderhandelmacht van klanten, onderhandelmacht van toeleveranciers en rivaliteit. Volgens dit model is de macht van farmaceuten zeer hoog, maar ook bij andere deelsectoren correspondeert de macht met de winstpercentages. Huisartsen, paramedici en tandartsen wordt veel meer macht toegedicht dan zorgverzekeraars.
Het zorgadviesbureau concludeert bovendien dat op dit moment de regulering van winstgevendheid vooral gericht is op sectoren waar de macht laag is, zoals bij verzekeraars (denk aan tijdelijk verbod op winstuitkering). Voor deelsectoren waar de relatieve machstspositie hoog is, zoals farmaceuten, is er juist relatief weinig regulering van de winstgevendheid.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Reactie toevoegen