'Einde aan onduidelijkheid rondom VAR-verklaring'
Kort gezegd is het plan van Wiebes dat partijen hun overeenkomsten voorafgaand aan een opdracht aan de belastingdienst kunnen voorleggen. De belastingdienst beoordeelt dan of er, op grond van de inhoud van de overeenkomst, loonheffingen moeten worden afgedragen. Zodra de belastingdienst de overeenkomst goedkeurt, is de opdrachtgever gevrijwaard van loonheffingen. Wel moet de situatie in de praktijk overeenstemmen met wat er in de overeenkomst staat. Wijkt de praktijk af, dan kan de opdrachtgever alsnog loonheffingen moeten betalen.
Wat betekent dit voor mij als waarnemer?
De plannen zijn nog grofmazig, maar het is duidelijk dat de VAR verklaring komt te vervallen. Die hoeft u vanaf 2016 – indien het plan doorgaat - niet meer aan te vragen. Vanaf dan gebruikt u een overeenkomst die vooraf getoetst is door de belastingdienst. De LHV werkt zoals gezegd aan een standaardovereenkomst.
Heeft u nog geen VAR of veranderen de omstandigheden waaronder u werkt voor 1 januari 2016, dan kunt u gewoon een nieuwe VAR aanvragen. De VAR blijft geldig totdat de nieuwe wet- en regelgeving ingaat. Zeker weten of u een VAR moet aanvragen? Ga naar de website van de belastingdienst ‘ Wel of geen Verklaring arbeidsrelatie aanvragen’
Wat betekent dit voor mij als opdrachtgever?
De VAR-verklaring komt – indien het plan doorgaat - te vervallen. Deze hoeft u vanaf 1 januari 2016 niet meer aan uw waarnemer te vragen. Vanaf dan moet er een overeenkomst gebruikt worden die vooraf getoetst is door de belastingdienst. De LHV werkt aan een standaardovereenkomst. Het is belangrijk dat u de juiste overeenkomst gebruikt en bovenal dat de situatie in de praktijk overeenstemt met wat er in de overeenkomst staat.
Tot slot
De VAR verklaring, en de nieuwe plannen die de verklaring vervangen, gaan alleen over het vrijstellen van loonbelasting (of niet) van opdrachtgevers. Of de belastingdienst een waarnemer ziet als ondernemer hangt af van andere eisen die naar alle waarschijnlijkheid niet veranderen. Omdat dit plan wordt gesteund door veel belangenorganisaties, is de verwachting dat het plan doorgaat. De staatsecretaris wil het vanaf 1 januari 2016 invoeren. De Tweede Kamer moet hier echter nog wel mee instemmen.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDentiva Radar: zzp of loondienst?
26 mrt om 12:15 uur 5 minDentiva hield een enquête onder zorgprofessionals over de gevolgen van het nieuwe zzp-regime. Aan het onderzoek…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Een Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
7 mrt om 10:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen