Goodwill financieren
Als een praktijk ter overname wordt aangeboden, is het heel verstandig om een overdrachtsdocument op te vragen. Dit is een document opgesteld door de overdragende partij, waarin over het algemeen een beschrijving van de praktijk wordt gegeven (samenstelling personeelsbestand, huur dan wel eigendom van het pand, patiëntenaantal) en alle voor de overdracht van belang zijnde zaken (overdracht dan wel associatie in tijd en geld) worden benoemd. Hier staat dan ook in of de overdragende partij goodwill vraagt, en welk bedrag. Het is van groot belang om dit al in een vroeg stadium duidelijk te hebben. De praktijk leert dat de overdragende partij dit een lastig onderwerp vindt en het nogal eens in het midden laat, om dan in een later stadium van de onderhandeling alsnog dit onderwerp in te brengen. Dit levert dan natuurlijk een teleurgestelde overnemer op want die had dat niet meer verwacht, wat een goede overdracht niet bevordert. Dit had voorkomen kunnen worden door hier vanaf het begin duidelijk over te zijn.
Betaling/financiering
Banken zullen de goodwill zeker willen financieren als blijkt dat de betreffende lening afgelost kan worden en er voldoende financiële middelen overblijven om op een normale en goede wijze in het levensonderhoud te kunnen voorzien.
Daarnaast is financiering mogelijk met eigen middelen (vaak bij lagere bedragen, de zogenaamde verborgen goodwill in de activa) dan wel een vaak (achtergestelde) (familie)lening. Ten slotte is het mogelijk om een inverdienregeling met de overdragende partij af te spreken, zodat de goodwill in termijnen kan worden voldaan uit de gerealiseerde jaarwinst. Het grote voordeel van deze wijze van financiering van de goodwill is dat er geen bank nodig is.
Financieren versus aflossen: een liquiditeitsvraagstuk
Tot aan de kredietcrisis liep de door de bank verplicht gestelde aflossingstermijn gelijk aan de fiscaal verplichte afschrijvingstermijn van tien jaar. Gevolg hiervan was dat een gedeelte van de aflossing werd gefinancierd uit het fiscaal voordeel van de jaarlijkse afschrijving. Vanaf het jaar 2010 is dit gewijzigd: een lening bij de bank zal vaak in vijf jaar moet worden afgelost terwijl er fiscaal nog steeds moet worden afgeschreven in tien jaar, hetgeen – zeker in de eerste vijf jaar – leidt tot een liquiditeitsvraagstuk. Hierdoor wordt de draagkracht van de praktijk belangrijk, wat weer wordt beïnvloed door de hoogte van de goodwill. Ergo: draagkracht begrenst mede de hoogte van de goodwill.
Over goodwill is de laatste jaren veel gezegd en geschreven. Lees meer over wat goodwill is in dit artikel.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 minWaarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
De nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort
12 sep om 13:38 uur 3 minSinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
10 sep om 13:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul om 12:00 uur 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Reactie toevoegen