Het patiëntendossier: belasting of hulpmiddel?
Iedere zorgverlener is op grond van de WGBO verplicht een dossier aan te leggen over de gezondheid van een patiënt en de uitgevoerde verrichtingen. Dit patiëntendossier heeft een functie binnen de kwaliteit en continuïteit van de zorg, maar ook binnen het toetsbaarheid en de verantwoording van de behandelingen.
Bijhouden patiëntendossier
Annemarie Smilde is juriste bij VvAA en staat al 15 jaar zorgverleners bij rond geschillen en procedures rondom praktijkvoering en zorgverlening. Ze ziet dat veel geschillen voortkomen uit het niet, of niet goed bijhouden van een patiëntendossier. Dit komt vaak aan het licht op het moment dat een tweede zorgverlener bij de behandeling van de patiënt betrokken wordt.
Second opinion
“Het komt vaak voor dat een patiënt zich laat overschrijven naar een andere tandarts of een second opinion aanvraagt”, aldus Smilde. “Daarbij gaat ook het patiëntendossier mee. Bij de collega tandarts kunnen op basis van een gebrekkig patiëntdossier vragen rijzen, die hij met de patiënt deelt. Bijvoorbeeld dat op grond van het dossier niet duidelijk is of een bepaalde behandeling of een bepaald onderzoek wel of niet heeft plaatsgevonden. Dit kan voor de patiënt aanleiding zijn een klacht bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in te dienen.”
Smilde beaamt dat veel tandartsen een patiëntdossier zien als een extra belasting en administratieve rompslomp, maar benadrukt dat een goed bijgehouden patiëntendossier juist veel discussies en claims van patiënten, zorgverzekeraars en collega’s kan voorkomen.
Tijdens het congres Praktijkorganisatie Anno Nu verzorgt Annemarie Smilde de workshop “Regelgeving dossiervoering: een belasting of een hulpmiddel?” Doel van deze workshop is te laten zien hoe u de regels kunt benutten in het belang van de patiëntenzorg en om uzelf tijdrovende en dus kostbare discussies en procedures te besparen.
Kijk voor meer informatie op PraktijkAnnoNu.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen