Internationale studenten in Rotterdam lopen huisartsenzorg mis
Huisartsen in Rotterdam nemen internationale studenten alleen als passant aan, waardoor ze rekeningen aan de balie moeten voorschieten. Ook als de student de juiste verzekering heeft. Met als gevolg dat veel studenten afzien van zorg, vaker dan nodig naar de spoedeisende hulp of huisartsenpost gaan of pas thuis hun dokter opzoeken. Erasmus Magazine signaleert de problematiek deze week (Zie: ‘Afgewezen door twintig huisartsen en een dikke rekening van de spoedeisende hulp' ).
Ingewikkeld Nederlands zorgsysteem
Een van de oorzaken dat internationale studenten moeilijk een huisarts kunnen vinden, is het ingewikkelde Nederlandse zorgsysteem. Het zorgsysteem is niet voor alle internationale studenten hetzelfde, vertelt Arti Pancham, risico- en verzekeringsadviseur bij AON. ‘Het is afhankelijk van het land van herkomst en of je een betaalde bijbaan hebt in Nederland. Als je in Nederland werkt dan draag je bij aan het Nederlandse zorg- en of belastingsysteem en kun je een zorgverzekering afsluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Dit geldt niet voor niet-werkende internationale studenten.’
Huisartsentekort
Ook het huisartsentekort in Rotterdam speelt een rol in deze kwestie, vertelt een woordvoerder van de Landelijke Kring van Huisartsen. Huisarts Thao Nguyen en de Rotterdamse huisartsenvereniging stuurden de gemeente eerder al een brief over dit probleem. Volgens Nguyen heeft dat te maken met de verbouwingen in de stad. ‘De binnenstad en de Kop van Zuid zijn dichtbevolkter, maar huisartsen blijven achter. Daarnaast stijgen de huizenprijzen en krijgen de huisartsen een beperkt budget voor praktijkruimte.’
Administratie hobbels
‘Voor kleinere huisartsenpraktijken zijn internationale studenten vaak toch wat meer handelingen en dat kost meer tijd’, zegt Yolande Pleune, praktijkmanager bij een Rotterdamse huisartsenpraktijk. ‘Die gaan liever voor vaste klanten. Bovendien speelt de taal een rol. Engels is een extra barrière.’ Daarnaast is er de optie als passant langs te komen voor een consult. Als passant schiet de student de rekening voor en rekent meteen af bij de balie. ‘Dat vormt een extra drempel voor studenten’, meldt Martin Blok van The International Institute voor Social Studies.
Bron: Erasmus Magazine, Afgewezen door twintig huisartsen en een dikke rekening van de spoedeisende hulp

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
CBS: 1 op de 6 volwassenen heeft last van tand- of kiespijn
19 mrt om 10:00 uur 4 minIn 2024 gaf 16 procent van de Nederlandse volwassenen aan in de afgelopen twaalf maanden last te hebben gehad…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Nieuwe pensioenwet (deel 2): De basis van het Nederlandse pensioenstelsel
27 jan om 13:00 uur 4 minIn deze blog zullen we enkele belangrijke pijlers van ons pensioenstelsel onder de loep nemen. Door inzicht te…
4e Klein Bedrijf Index Fysiotherapie: ‘54 procent van de praktijkhouders denkt aan stoppen – een schokkend aantal’
15 jan om 17:30 uur 6 minDuurzaamheid in de zorg: welke stappen zet u?
19 dec 2024 3 minIn deze blog hebben we het over duurzaamheid in de zorg. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de huidige…
Reactie toevoegen