Kosten apotheekzorg licht gestegen
In 2014 sloot 86 procent van de apothekers een contract met een zorgverzekeraar via zo’n collectief. In 2017 was dat bijna 93 procent. Dat blijkt uit de monitor Betaalbaarheid en contractering extramurale farmacie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Kosten stabiel
In de apotheekzorg gelden vrije prijzen. De betaalbaarheid van deze zorg blijft in de onderzochte jaren 2012-2016 stabiel. Wel is een aantal geneesmiddelen in deze jaren overgeheveld naar het ziekenhuisbudget. Hierdoor vallen de totale kosten minder hoog uit. Daar staat tegenover dat de behandeling van hepatitis C met dure medicijnen in de jaren 2014-2016 voor een tijdelijke stijging zorgde. Vanaf 2017 dalen deze kosten omdat de behandeling van de meeste mensen met hepatitis C inmiddels is afgerond. In de apotheekzorg gaat jaarlijks ruim € 4,5 miljard om. Dat is iets meer dan € 1.000 gemiddeld voor elke patiënt die geneesmiddelen gebruikt.
Contracten met zorgverzekeraars
De meeste apothekers sluiten zich aan bij een collectief. Zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders kunnen hier voordeel van hebben. Zorgverzekeraars onderhandelen met zo’n 10 collectieven in plaats van 2.000 apotheken. De collectieven hebben op hun beurt meer te vertellen in de onderhandeling met de zorgverzekeraar. Ook biedt een collectief allerlei diensten voor apotheken, bijvoorbeeld op ICT-gebied. Op een enkele uitzondering na contracteren de zorgverzekeraars nagenoeg alle apotheken. Ook in onze onderzoeken over 2012 en 2014 was al sprake van deze hoge contracteringsgraad.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
CBS: 1 op de 6 volwassenen heeft last van tand- of kiespijn
19 mrt om 10:00 uur 4 minIn 2024 gaf 16 procent van de Nederlandse volwassenen aan in de afgelopen twaalf maanden last te hebben gehad…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Nieuwe pensioenwet (deel 2): De basis van het Nederlandse pensioenstelsel
27 jan om 13:00 uur 4 minIn deze blog zullen we enkele belangrijke pijlers van ons pensioenstelsel onder de loep nemen. Door inzicht te…
4e Klein Bedrijf Index Fysiotherapie: ‘54 procent van de praktijkhouders denkt aan stoppen – een schokkend aantal’
15 jan om 17:30 uur 6 minDuurzaamheid in de zorg: welke stappen zet u?
19 dec 2024 3 minIn deze blog hebben we het over duurzaamheid in de zorg. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de huidige…
Reactie toevoegen