Kosten apotheekzorg licht gestegen
In 2014 sloot 86 procent van de apothekers een contract met een zorgverzekeraar via zo’n collectief. In 2017 was dat bijna 93 procent. Dat blijkt uit de monitor Betaalbaarheid en contractering extramurale farmacie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Kosten stabiel
In de apotheekzorg gelden vrije prijzen. De betaalbaarheid van deze zorg blijft in de onderzochte jaren 2012-2016 stabiel. Wel is een aantal geneesmiddelen in deze jaren overgeheveld naar het ziekenhuisbudget. Hierdoor vallen de totale kosten minder hoog uit. Daar staat tegenover dat de behandeling van hepatitis C met dure medicijnen in de jaren 2014-2016 voor een tijdelijke stijging zorgde. Vanaf 2017 dalen deze kosten omdat de behandeling van de meeste mensen met hepatitis C inmiddels is afgerond. In de apotheekzorg gaat jaarlijks ruim € 4,5 miljard om. Dat is iets meer dan € 1.000 gemiddeld voor elke patiënt die geneesmiddelen gebruikt.
Contracten met zorgverzekeraars
De meeste apothekers sluiten zich aan bij een collectief. Zowel zorgverzekeraars als zorgaanbieders kunnen hier voordeel van hebben. Zorgverzekeraars onderhandelen met zo’n 10 collectieven in plaats van 2.000 apotheken. De collectieven hebben op hun beurt meer te vertellen in de onderhandeling met de zorgverzekeraar. Ook biedt een collectief allerlei diensten voor apotheken, bijvoorbeeld op ICT-gebied. Op een enkele uitzondering na contracteren de zorgverzekeraars nagenoeg alle apotheken. Ook in onze onderzoeken over 2012 en 2014 was al sprake van deze hoge contracteringsgraad.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 minWaarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
De nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort
12 sep om 13:38 uur 3 minSinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
10 sep om 13:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul om 12:00 uur 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Reactie toevoegen