Kwaliteitsjaarverslag niet meer verplicht
Per 1 januari 2016 is de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz) in werking getreden. Welke invloed heeft dit nu op het kwaliteitsjaarverslag?
Formele verplichting vervallen
Met de invoering van de Wkkgz zijn de Kwaliteitswet Zorginstellingen en de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) komen te vervallen, hiermee is ook de wettelijke verplichting tot het opstellen van een kwaliteitsjaarverslag en een klachtenjaarverslag formeel komen te vervallen. Een administratieve lastenverlichting dus.
WTZi-erkenning? Jaarverantwoording verplicht!
Elke zorginstelling met een WTZi-erkenning moet via DigiMV een jaarverantwoording indienen. Huisartsen, tandartsen, diëtisten en andere vrijgevestigde zorgverleners vallen normaal gesproken niet onder deze verantwoordingsplicht. Er zijn echter praktijken die in het verleden een WTZi-erkenning hebben verkregen omdat zij bijvoorbeeld medisch specialistische zorg, prenatale zorg, kraamzorg of revalidatiezorg leveren dan wel als trombosedienst functioneren. Deze praktijken moeten nog steeds hun jaarverantwoording indienen.
Maar….
Artikel 7 van de Wkkgz stelt: De zorgaanbieder draagt zorg voor systematische bewaking, beheersing en verbetering van de kwaliteit van de zorg. In het algemeen wordt hier de PDCA-cyclus mee bedoeld:
- Kwaliteitsbeleid en –doelstellingen vormen de basis voor de zorgverlening (Plan)
- De zorg wordt op de best mogelijke manier uitgevoerd (Do)
- De resultaten van de zorg worden gemeten en geanalyseerd (Check)
- Via periodieke evaluaties worden plannen en werkmethoden verbeterd (Act)
Het kwaliteitsjaarverslag vormt in deze cyclus het middel om evaluatie en verbetering aantoonbaar te maken. Stoppen met het kwaliteitsjaarverslag heeft als consequentie dat er een ander evaluatiemiddel voor in de plaats moet komen. Gecertificeerde zorginstellingen doen dit bijvoorbeeld middels de directie- of systeembeoordeling. ISO 9001:2015 en de nieuwe HKZ-normen die binnenkort uitkomen geven hier handvatten voor.
Conclusie
De Wkkgz levert voor veel praktijken een administratieve lastenverlichting op. Praktijken en zorginstellingen met een WTZi-erkenning zullen echter nog steeds een jaarverantwoording via DigiMV moeten indienen. Maar de belangrijkste constatering is misschien nog wel dat zorgaanbieders moeten zorgen voor systematische bewaking, beheersing en verbetering van de zorg. Hiervoor moet een evaluatiemiddel voor het kwaliteitsbeleid behouden blijven om van een werkend kwaliteitsysteem te kunnen spreken. En laat dit nou net een onderdeel zijn waar de IGZ ook op let.
Nina Holtkamp en Marcel Vos, adviseurs bij Vos Advies
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Reactie toevoegen