Maak jij deze 8 luisterfouten?
Goed luisteren kan lastig zijn; je bent bijvoorbeeld zelf met van alles en nog wat bezig en hebt daardoor eigenlijk geen tijd en ook geen zin om te luisteren naar wat anderen bezig houdt.
Natuurlijk is dit niet erg en 100% menselijk. Het gevaar hiervan is echter dat er een onbewust patroon kan ontstaan van gedragingen die ons belemmeren in het luisteren naar anderen en de relatie met anderen op den duur volledig kunnen torpederen. We hebben het dan over ‘luisterfouten’.
Voorwaarden
Goed luisteren vraagt veel van ons en we staan vaak te weinig stil wat de voorwaarden zijn, om goed te kunnen luisteren:
- Bereidheid om te luisteren zonder fouten in interpretatie
- Inlevingsvermogen in de ander
- Tijd om goed te kunnen luisteren
- Een omgeving die goed luisteren mogelijk maakt
Wanneer er aan slechts één van de vooraarden niet wordt voldaan, is het bijna onmogelijk om goed te kunnen luisteren! Check dit dus voortdurend.
Luisterfouten
Het woord ‘luisterfout’ kan op het eerste moment erg zwaar klinken. Er is echter in de communicatie tussen mensen wel degelijk sprake van een ‘gedragsfout’ als een bepaalde handeling (of juist het nalaten van een handeling) ervoor zorgt dat communicatie, begrip en een positieve sociale interactie stagneert.
Om je hier bewuster van te maken, zet ik de 8 meest gemaakte luisterfouten even op een rij:
1. Net doen alsof je luistert, maar je gedachten zijn heel ergens anders. Het overkomt ons allemaal wel eens…..
2. Uit beleefdheid toch proberen te luisteren terwijl je eigenlijk geen zin of tijd hebt. Je hebt dan weinig respect voor de ander en eigenlijk is het verhaal dat de verteller probeert te vertellen zo een kansloze onderneming. Doe jullie beiden in dat geval een plezier en begin er op dat moment niet aan. Spreek liever een tijdstip af waarop het wél kan.
3. Bezig zijn met je eigen verhaal en de boodschap van de verteller op jezelf betrekken. Het gaat dan niet meer om het verhaal van de verteller.
4. Luisteren met de intentie om alvast tegenargumenten te bedenken om het verhaal van de ander te ontkrachten.
5. Het gesprek ‘overnemen’: “Dat heb ik ook meegemaakt” of iets dergelijks en vervolgens je eigen verhaal beginnen te vertellen. Je zet de verteller op dat moment in z’n hemd omdat die wordt geblokkeerd in het uitspreken van wat er door hem of haar heen gaat of wat belangrijk is.
6. Het geven van ‘goede raad’ aan de verteller; jouw oplossing naar voren schuiven met; “Oh, ik zou meteen …….” Dit is werkelijk ‘killing’ voor het gesprek en ook hier zet je de verteller weer in zijn of haar hemd.
7. De ander eigenlijk niet serieus nemen in datgene wat hij of zij zegt. (“Och, dat is toch niet erg” of “Waar maak je je druk om?”)
8. De beruchte woorden “Ja maar” gebruiken in je reactie. “(Ja) Maar” heeft in de communicatie de impact van “Nee” en door “(ja) Maar” te gebruiken geef je de ander de (onbewuste) indruk dat je hem niet gelooft of dat deze het bij het verkeerde eind heeft.
Luisteren en leiderschap
Goed luisteren is niet alleen belangrijk voor leidinggevenden maar voor iedereen. Luisteren is een onderdeel van persoonlijk leiderschap.
Je zult het met me eens zijn; als mens willen we gehoord worden en het is daarbij van ondergeschikt belang of de ander ons daarbij gelijk geeft. Ditzelfde geldt in teams; een goed leidinggevende heeft tijd voor zijn of haar teamleden en beschikt over een uitstekende luistervaardigheid, met onvoorwaardelijke aandacht. Dit is, zoals bij iedere vaardigheid, gewoon een kwestie van oefenen.
Wanneer je het lastig blijft vinden om een goede luistercultuur in je team te brengen, maak dan gewoon eens gebruik van een talking stick. Dat kan een échte talking stick zijn, met bijvoorbeeld symbolen of logo van je bedrijf of organisatie erop. Een gewone stok een stift of pen doet het echter ook al :-)!
Veel luisterplezier!
Jos Luypaers, partner en trainer bij W2 Insight, www.w2insight.nl.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Coach Chris Eijkenaar helpt fysiopraktijken zichzelf opnieuw uit te vinden: ‘Kijk met een ondernemersbril naar je meerwaarde’
3 okt om 10:30 uur 8 minDental Clinics en ReviewCollect over hun succesvolle samenwerking: ‘Lovende reviews bieden een enorme positieve energie aan het hele team’
16 jul om 14:00 uur 8 minDental Clinics heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt. Sinds 2021…
Jouw praktijk en Google
8 mei om 10:00 uur 4 minTwintig jaar geleden had ik niet kunnen verwachten dat Google anno 2024 nog steeds zo belangrijk zou zijn voor…
Reviews in de zorg zijn altijd zinvol
26 feb om 15:00 uur 5 minMascha van Wermeskerken over het strategisch jaarplan: ‘Het ideale plaatje helder op het netvlies van het team’
15 feb om 14:47 uurMascha van Wermeskerken, eigenaar van Dentiness, is praktijkmanagementcoach en -adviseur voor het…
Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’
29 nov 2023 5 minEllen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…
Een positief gezonde organisatie worden: welke stappen zet je in de praktijk?
29 nov 2023 5 minVoor de invoering van het model ‘positieve gezondheid’ in de praktijk is het belangrijk dat je de filosofie ook…
Weg met 'preventie, preventie, preventie'?
17 nov 2023 3 minPreventie, preventie, preventie. In de moderne tandheelkundige praktijk is de nadruk op preventieve zorg…
Reactie toevoegen