‘Medische crowdfundingsites geven te rooskleurig beeld’
Medische crowdfunding is sinds 2015 verzesvoudigd in wervingsacties in Nederland. Patiënten die uitbehandeld of ontevreden zijn over de zorg, vinden tegenwoordig makkelijk een buitenlandse kliniek die ze mogelijk kan helpen. De behandeling in deze klinieken worden vaak niet door de verzekering vergoed, hoewel ze beweren de klachten van ziektes als kanker, MS en Lyme te kunnen genezen. Daarbij gaat het vaak om klinieken die hun eigen succescijfers presenteren. Hierdoor is het onduidelijk wat de effectiviteit is en wat de eventuele gevaren zijn.
Hoge slagingskans gepresenteerd
Uit een analyse uit wetenschappelijk vakblad The Lancet blijkt dat slechts in één procent van de onderzochte crowdfundcampagnes over risico’s wordt gesproken. Daarnaast worden in crowdfundcampagnes wel vaak hoge percentages slagingskans genoemd om de aandoening stop te zetten, afkomstig uit landen als Mexico en Rusland. Joep Killestein, MS-behandelaar en hoogleraar aan VUmc, geeft aan dat therapie voor MS slechts effectief is bij een kleine groep patiënten met een specifieke vorm van MS. Patiënten met succesverhalen delen dit vaker in de media dan patiënten van een mislukte behandeling, aldus Killestein.
Aanpakken van crowdfundpagina’s
Killestein pleit met steun van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) voor disclaimers bij medische crowdfundpagina’s met daarin de visie van Nederlandse artsen op de effectiviteit van behandelingen. Gertjan Kaspers, hoogleraar kinderoncologie aan VUmc, wil dat acties inhoudelijk getoetst worden voordat ze online gaan. In maart werden inzamelingsacties voor een Duitse kankerkliniek en antivaccinatiecampagnes op het Amerikaanse GoFundMe al verboden. Nederlandse GetFunded weert antivaxxers (vaccinatieweigeraars) sinds deze week en zegt ‘open te staan voor meer disclaimers bij bepaalde behandelingen’.
Bron: Volkskrant, Medisch crowdfunden in opkomst – Medici waarschuwen voor ‘schaduwzijde’
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 minWaarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
De nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort
12 sep om 13:38 uur 3 minSinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
10 sep om 13:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul om 12:00 uur 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Reactie toevoegen