'Medische gegevens in nieuwe Sleepwet beter beschermd'
In de aanloop naar het referendum over de Sleepwet in maart van dit jaar, pleitte de KNMG voor extra aandacht voor medische gegevens. De wet (voluit de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten of Wiv) moet inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden geven om het dataverkeer van burgers af te tappen. Maar volgens de KNMG was er daarbij onvoldoende sprake van adequate bescherming van persoonlijke en vertrouwelijke gegevens van patiënten.
Als de AIVD via de Sleepwet informatie verzamelt, kunnen daar als ‘bijvangst’ namelijk persoonlijke gezondheidsgegevens van patiënten tussen zitten. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om spraakopnames, e-mails en verslagen van consulten tussen dokters en patiënten. Maar ook om contacten tussen hulpverleners onderling.
Twee nieuwe beleidsregels
Niet alleen kan de AIVD deze gegevens zelf analyseren, ook kan de dienst deze delen met het OM en met buitenlandse veiligheidsdiensten. De KNMG pleitte er daarom voor alleen gerichte verzameling van medische gegevens toe te staan, en deze alleen te delen met buitenlandse veiligheidsdiensten onder strenge condities. Eerder al kreeg de KNMG van de AIVD de toezegging dat medische gegevens onder de Sleepwet in principe vertrouwelijk blijven. Daar komen nu extra garanties bij. Na het ‘nee’ tegen het referendum zegde het kabinet namelijk toe enkele wijzigingsvoorstellen door te voeren. Dit betekent dat er nu twee nieuwe beleidsregels in de wet worden opgenomen. Hiermee verbetert volgens de KNMG de bescherming van medische gegevens.
Contact met betrokken ministeries
Omdat de wijzigingen voldoen aan de wensen van de KNMG, zal de artsenfederatie niet op het voorstel reageren. Wel zal de KNMG contact houden met de betrokken ministeries. Als de reacties zijn verwerkt, wordt het wetsvoorstel aangeboden aan de ministerraad en de Raad van State. Daarna gaat het naar de Tweede Kamer. Pas dan is het uiteindelijke wetsvoorstel en het advies van de Raad van State openbaar. Naar verwachting gebeurt dit in het najaar. De KNMG geeft aan dit proces op de voet te zullen volgen. Hetzelfde geldt voor de evaluatie van de wet die twee jaar na de publicatie ervan plaatsvindt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen