Menzis wil gebundelde bekostiging orthopedische zorg
De gebundelde bekostiging moet leiden tot een verbetering van de kwaliteit van deze zorg en verlaging van de overall kosten, zo schrijft Skipr.
Nu is het zo dat ieder onderdeel van het zorgpad van patiënten met versleten knieën en heupen apart worden bekostigd: van de huisarts naar de orthopeed, al dan niet voor een operatie, en daarna voor de nazorg naar de fysiotherapeut. De hele keten gebundeld bekostigen is (nog) niet aan de orde, maar Menzis wil vanaf 2018 een begin maken door de zorg die binnen één ziekenhuis kan plaatsvinden uit één pot te vergoeden.
Menzis heeft de ambitie om de zorg voor zowel patiënten die een chirurgische behandeling krijgen als patiënten die een niet-chirurgische behandeling ontvangen, in een bundel te bekostigen. Alle behandelingen in het eerste jaar nadat de patiënt bij het ziekenhuis komt, zouden binnen de bundel vallen, ook de eventuele her-operaties na complicaties. Binnen de bundel zouden geen omzetplafonds bestaan. Alle verleende zorg wordt vergoed.
Uitkomsten
In ruil voor de gebundelde bekostiging, zouden deelnemende zorgaanbieders zich verbinden aan een verbeteringstraject. Daarbij wisselen medisch specialisten best practices uit en worden de uitkomsten van behandelingen gemonitord en gebruikt om de zorg te verbeteren.
Dit betekent echter niet dat zorgaanbieders die zich bij de ambitie van Menzis aansluiten er een nieuwe registratielast bij krijgen, zo licht Ward Bijlsma toe. Bijlsma is door Menzis aangetrokken om het kwaliteitsprogramma van de zorgverzekeraar vorm te geven. "Het is absoluut niet de bedoeling om de registratielast voor zorgverleners te vergroten", zegt hij. "Er zijn nu al voldoende, bestaande middelen om uitkomsten te registreren en te vergelijken. Voor de langere termijn, voor de vergelijking tussen zorgaanbieders en misschien internationaal zouden we naar gebruik van ICHOM-standaarden toe willen. Maar ook dan bepalen zorgaanbieders samen met patiënten zelf welke kwaliteitsmetingen zij relevant vinden."
Fysiotherapie
Menzis wil in 2018 met de eerste partijen aan de slag met de gebundelde bekostiging van orthopedische zorg. Zorgaanbieders kunnen nog tot aan de zomer hun interesse kenbaar maken.
In een tweede fase, vanaf 2019, zouden ook de wijkverpleegkundige zorg, eerstelijnsverblijf en nazorg bij de fysiotherapeut vanuit de bundel kunnen worden bekostigd.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 minWaarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
De nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort
12 sep om 13:38 uur 3 minSinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
10 sep om 13:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul om 12:00 uur 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Reactie toevoegen