‘Mondzorg terug in het basispakket’
Ontwikkelingsorganisatie Dokters van de Wereld zegt dat armoede in Nederland af te lezen is aan het gebit. Om dit te voorkomen wil de organisatie dat mondzorg weer voor iedereen toegankelijk wordt. Om aandacht te vragen voor dit probleem riep zij het initiatief ‘De mobiele tandarts’ in het leven. In een bus reden zij door Nederland om gratis mondzorg te bieden aan mensen die in armoede leven. Dit meldt het AD.
‘Slecht gebit is risico voor de gezondheid’
Tandarts Didi Landman uit Rotterdam helpt elke donderdagmiddag patiënten die geen mondzorg kunnen betalen. Ze is daarmee veel tijd kwijt aan papierwerk om de materialen voor behandelingen vergoed te krijgen. Ze werkt vrijwillig en is afhankelijk van giften, maar dat is niet genoeg. Daarom probeert ze verzekeraars over te halen om een bijdrage te leveren aan de behandelingen. Landman: ‘Deze behandelingen zijn nodig, omdat een slecht gebit een risico is voor de gezondheid. Zo heeft iemand met ontstoken tandvlees een grotere kans op hartproblemen.’
Kinderen uit arme gezinnen vaker gebitsproblemen
Kinderarts Els Hembrecht heeft een speciale praktijk voor kinderen in Woerden en merkt dat kinderen uit arme gezinnen vaker last hebben van gebitsproblemen. Hembrecht: ‘Ouders die niet gewend zijn om zelf regelmatig naar de tandarts te gaan, doen dat vaak ook niet met hun kinderen. Daarnaast weten ouders, die zelf niet in aanraking komen met de tandarts of mondhygiënist, vaak niet dat tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar wel vergoed worden uit het basispakket.’
Vergoedingen
De meeste gemeenten vergoeden de kosten voor mondzorg niet uit de bijzondere bijstand, een gemeentelijke vergoeding voor extra kosten. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Tandeloos! De bijzondere bijstand in een sterfhuisconstructie?’. Gemeenten vinden dat de basisverzekering afdoende moet zijn voor noodzakelijke zorgkosten. Wel doen steeds meer mensen met gebitsproblemen een beroep op noodfondsen van de gemeente.
Tweede Kamer
De kans dat mondzorg terugkomt in het basispakket is klein. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport vindt niet dat mondzorg minder toegankelijk is dan andere vormen van zorg. Op 10 oktober spreekt de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de slechte bereikbaarheid van mondzorg voor arme Nederlanders.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Dentiva Radar: zzp of loondienst?
26 mrt om 12:15 uur 5 minDentiva hield een enquête onder zorgprofessionals over de gevolgen van het nieuwe zzp-regime. Aan het onderzoek…
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
CBS: 1 op de 6 volwassenen heeft last van tand- of kiespijn
19 mrt om 10:00 uur 4 minIn 2024 gaf 16 procent van de Nederlandse volwassenen aan in de afgelopen twaalf maanden last te hebben gehad…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Trekken zonder tandheelkundige noodzaak: tandartsen zwichten massaal voor patiënt
12 feb om 13:18 uur 3 minEen meerderheid van de tandartsen en kaakchirurgen in Nederland voert een verzoek uit om tanden of kiezen te…
Nieuwe pensioenwet (deel 2): De basis van het Nederlandse pensioenstelsel
27 jan om 13:00 uur 4 minIn deze blog zullen we enkele belangrijke pijlers van ons pensioenstelsel onder de loep nemen. Door inzicht te…
Nieuwe website ‘Open over tuchtrecht’ ondersteunt bij tuchtklachten: ‘Een tuchtklacht kan overweldigend zijn’
16 jan om 14:48 uur 4 minEen tuchtklacht heeft vaak een grote impact op zorgverleners. De bijbehorende juridische procedures zijn…
Reactie toevoegen