Mondzorgalliantie bezorgd over terugdringen niet-gecontracteerde zorg
De Mondzorgalliantie is van mening dat het inperken van de vrije artsenkeuze ernstig afbreuk doet aan de democratische beginselen van de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van het Nederlands zorgstelsel. In een brief aan de Vaste Kamercommissie van VWS uiten de organisaties hun zorgen over de snelheid en proportionaliteit van de wetswijziging van de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de gevolgen voor patiënten en 45.000 mondzorgprofessionals.
‘Ingrijpende inperking vrije artsenkeuze’
De Jonge stelt dat niet-gecontracteerde aanbieders in de GGZ-sector en Wijkverpleging onnodig dure zorg leveren, maar de beroepsorganisaties attenderen de Vaste Kamercommissie van VWS erop dat de wetswijziging zich niet beperkt tot deze twee sectoren. Hierdoor komt er ruimte, zo schrijven ze ‘voor een ingrijpende inperking van de vrije artsenkeuze en een onrechtvaardige verhouding tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders voor de gehele zorgsector, waaronder de mondzorg.’
De inperking van de vrije artsenkeuze leidt er toe dat alleen vermogende patiënten kunnen kiezen voor een niet-gecontracteerde aanbieder naar hun wensen, vrezen de beroepsorganisaties. ‘Het kiezen van een zorgverlener en het aangaan van een behandelovereenkomst staat geregeld in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo). Een inperking van de vrije artsenkeuze staat op gespannen voet met de Wgbo.’
Sterkere onderhandelingspositie zorgverzekeraars
De zorgverzekeraars krijgen door de wetswijziging bovendien een sterkere onderhandelingspositie en de contracteringsplicht leidt tot strengere (leverings)voorwaarden. Ook denkt de Mondzorgalliantie dat zorgverzekeraars over kunnen gaan op meer registratie-eisen. Een gevolg dat in zich niet verhoudt met het Actieplan (Ont)Regel de Zorg.
Toegankelijke en betaalbare mondzorg
De gezamenlijke beroepsorganisaties zetten zich in voor toegankelijke en betaalbare mondzorg, schrijven ze. Ze sluiten de brief af met een oproep tot een gedegen en weloverwogen beleid, zonder afbreuk te doen aan goede en toegankelijke zorg, vrije artsenkeuze en een rechtvaardige verhouding tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders.
Links: KNMT, Zorgen mondzorgalliantie over beoogde wijziging Zorgverzekeringswet en Brief Mondzorgalliantie

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uur 4 minUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
Dentiva Radar: zzp of loondienst?
26 mrt om 12:15 uur 5 minDentiva hield een enquête onder zorgprofessionals over de gevolgen van het nieuwe zzp-regime. Aan het onderzoek…
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Trekken zonder tandheelkundige noodzaak: tandartsen zwichten massaal voor patiënt
12 feb om 13:18 uur 3 minEen meerderheid van de tandartsen en kaakchirurgen in Nederland voert een verzoek uit om tanden of kiezen te…
Nieuwe website ‘Open over tuchtrecht’ ondersteunt bij tuchtklachten: ‘Een tuchtklacht kan overweldigend zijn’
16 jan om 14:48 uur 4 minEen tuchtklacht heeft vaak een grote impact op zorgverleners. De bijbehorende juridische procedures zijn…
Ziekenhuizen en brancheorganisaties willen Integraal Zorgakkoord opschorten
18 dec 2024 4 minDe ziekenhuizen willen de onderhandelingen over het Integraal Zorgakkoord opschorten vanwege onverwachte…
Reactie toevoegen