NZa houdt invoering integrale bekostiging in de gaten
Per 2015 worden kosten van ziekenhuisbehandelingen via een integraal tarief vergoed. Dat wil zeggen: het ziekenhuis declareert alle behandelkosten en beslist vervolgens zelf hoe zij die inkomsten aanwendt. Honoraria van vrijgevestigde specialisten worden dus niet meer apart gedeclareerd. Achterliggende gedachte hierbij is het zorgstelsel beter te laten functioneren; doelmatigheid en kwaliteit moet het streven zijn van ziekenhuizen, verzekeraars en medisch specialisten. Bovendien wordt de nota voor de patiënt eenvoudiger omdat er per zorgproduct nog maar één tarief wordt vermeld.
In de monitor beschrijft de NZa de verschillende organisatiemodellen, waarvoor ziekenhuizen per 2015 kiezen en benoemt ze per model aandachtspunten. Daarnaast noemt de NZa nog een aantal aandachtspunten die op meerdere modellen van toepassing zijn. Zo wijst de NZa ziekenhuizen en medisch specialisten erop dat er goede afspraken gemaakt moeten worden over de kwaliteit van registratie en declaratie. Uit afgenomen interviews met ziekenhuizen en stafmaatschappen blijkt dat hierover op veel plaatsen nog geen duidelijke afspraken zijn gemaakt. Verder signaleert de NZa dat afspraken over de (manier van) vergoedingen voor vrijgevestigd medisch specialisten in veel ziekenhuizen nog ontbreken. Dat, en nog meer, staat in de monitor integrale bekostiging medisch specialistische zorg .
De monitor is een kwalitatieve beschrijving van eigen analyses en interviews met ziekenhuisbesturen, medische staven, zorgverzekeraars, banken, overheidsorganen en andere deskundigen uit de sector. Deze monitor biedt tegelijk ook een beschrijving van de aanleiding en achtergrond van de invoering van integrale bekostiging en geeft een overzicht van de aanpassingen die hiervoor door ons zijn doorgevoerd in de regelgeving. De invoering van integrale bekostiging gaat veelal gepaard met nieuwe organisatiestructuren van ziekenhuizen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 minWaarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
De nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort
12 sep om 13:38 uur 3 minSinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
10 sep om 13:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul om 12:00 uur 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Reactie toevoegen