NZa onderzoekt declaraties fysiotherapeut
Toezichthouders van de NZa gaan langs bij verschillende fysiotherapiepraktijken. Tijdens deze aangekondigde bezoeken spreken zij met de praktijkhouders en wordt de administratie doorgenomen.
De vijf meest voorkomende signalen die de NZa krijgt over de rekening van de fysiotherapeut, zijn:
- De fysiotherapeut declareert ten onrechte een toeslag (thuisbehandeling of buiten reguliere werktijd).
- De fysiotherapeut 'knipt' een lang consult en declareert twee consulten, vaak op verschillende dagen om te verhullen dat het gaat om dezelfde behandeling.
- De fysiotherapeut declareert groepstherapie als individuele therapie.
- De fysiotherapeut brengt duurdere behandelingen in rekening dan daadwerkelijk geleverd is. Bijvoorbeeld manuele therapie of kinderfysiotherapie in plaats van gewone fysiotherapie.
- De fysiotherapeut brengt zorg onterecht ten laste van de basisverzekering. Bijvoorbeeld door bij volwassenen een behandeling bij een chronische aandoening in rekening te brengen terwijl er geen sprake is van een chronische aandoening.
Meer inzicht
Tijdens de bedrijfsbezoeken controleert de NZa of de fysiotherapiepraktijk behandelingen op juiste wijze declareert. Daarnaast voert de NZa een breder onderzoek uit naar de bereidheid van fysiotherapeuten om de regels voor het declareren van zorg na te leven. Door het houden van interviews met fysiotherapeuten krijgt de NZa inzicht of fysiotherapeuten zich wel of niet houden aan de vastgestelde regels en zo niet, waarom niet. De NZa publiceert de uitkomsten van dit onderzoek begin 2016.
De zorgautoriteit doet systematisch onderzoek naar de toepassing van de declaratieregels in de zorg. In dat bredere kader geeft de toezichthouder op dit moment extra aandacht aan het goed in rekening brengen van fysiotherapie. De bedrijfsbezoeken vinden plaats in heel Nederland. Op dit moment maakt de NZa geen namen en locaties bekend.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 minWaarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
De nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort
12 sep om 13:38 uur 3 minSinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
10 sep om 13:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul om 12:00 uur 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Reactie toevoegen