Onderzoek Mondzorg: meer patiënten én meer stress
Erg hard spannen de praktijkhouders in de mondzorg zich eigenlijk niet in om patiënten te werven. Bijna 40 procent van de tandartsen doet niets om potentiële patiënten te wijzen op het bestaan van zijn of haar praktijk. Bij degenen die dat wel doen, is het werven via social media favoriet. Meer dan de helft van de praktijken die op social media zitten, heeft een facebookpagina, ongeveer een kwart is aanwezig op Google+. Opvallend is dat slechts zeer weinig praktijken acties doen gericht op nieuwe wijkbewoners, maar degenen die dat doen vinden het een zeer belangrijk marketingmiddel voor hun praktijk. Sponsoring wordt veel vaker ingezet, maar wordt door degenen die het gebruiken niet zo belangrijk gevonden.
Praktijken groeien
Toch groeien de patiëntenaantallen per praktijk. We vroegen de 511 respondenten die aan het onderzoek deelnamen om 2016 te vergelijken met 2015. Ruim 40 procent van de praktijken heeft in 2016 meer nieuwe patiënten ingeschreven dan in 2016 en het aantal actieve patienten is bij de helft van de praktijken toegenomen. Bij slechts een heel klein percentage praktijken is het aantal actieve of nieuwe patiënten afgenomen. Naarmate een praktijk groter is, is er vaker een toename van het aantal actieve patienten. Dit ligt voor de hand omdat veel eenmanspraktijken van oudere tandartsen hun patiëntenbestand verkopen aan grotere praktijken.
Stressniveau
Ondanks dat het uit ondernemersoogpunt goed gaat met de mondzorpraktijken, hebben de mondzorgondernemers meer stress dan vorig jaar. Bijna een derde van de respondenten geeft aan dat 2016 stressvoller was dan 2015. Slechts een heel klein percentage vond 2016 minder stressvol dan 2015. Dat lijkt echter niet te komen doordat het werk drukker is geworden door meer patiënten. De planning van de dag die in het honderd loopt, de toenemende regel- en administratieve druk, lastige patiënten en gedoe binnen het team zijn veelgenoemde bronnen van stress.
Lees meer resultaten van het onderzoek Ondernemen in de mondzorg in MedischOndernemen magazine nr. 5 (inmiddels verschenen) en houd de website in de gaten.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 minWaarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
De nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort
12 sep om 13:38 uur 3 minSinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
10 sep om 13:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul om 12:00 uur 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Reactie toevoegen