Online Dag van de Praktijkmanager: ‘Kruip in de huid van de patiënt en let op de details’
De klantreis is belangrijk om inzicht te krijgen in de beleving en de behoefte van de patiënt, het vergroten van klantgerichtheid en het verhogen van werkplezier. ‘Een goede klantreis helpt bij het maken van een efficiëntieslag’, stelt Fokje van der Sluis. Ze geeft als voorbeeld het verminderen van het aantal telefoontjes door het beantwoorden van vragen via andere media.
‘Kijk naar details’
Praktijkmanagers hebben het op dit moment extra druk met regelen en communiceren, maar moeten ook tijd over houden voor extra projecten, zoals het bekijken van de klantreis. Hierbij is de betrokkenheid van het team erg belangrijk. ‘Een score van een 7 of 8 van een patiënt voor de praktijk is niet genoeg’, geeft Van der Sluis aan. ‘Je wil dat ze een 9 of 10 geven. Daarvoor moet je de puntjes op de i zetten en kijken naar de details. Je krijgt deze ambassadeurs door te zorgen dat alles goed werkt.’
De klantreis in 4 stappen
De klantreis eindigt vaak later dan mensen denken, vult Tolmeijer aan. ‘Niet nadat ze de praktijk uitlopen, maar thuis bij het ontvangen van de nota.’ Om een beter beeld te krijgen van de klantreis beschrijven Van der Sluis en Tolmeijer de klantreis in 4 stappen, waarbij ze kijken naar het type patiënt, contactmomenten, de klantervaring en de evaluatie.
Stap 1: Kruip in de huid van de patiënt
De eerste stap is om in de huid van de patiënt te kruipen. ‘Definieer typen patiënten en kijk hier zonder aannames naar’, vertelt Van der Sluis. ‘Maak ze specifiek, zoals een patiënt die bang is voor de tandarts, een student die het financieel lastig heeft of een ouder die graag buiten schooltijd afspraken maakt.’
Stap 2: Bepaal de contactmomenten
Daarnaast is het belangrijk om contactmomenten met patiënten te bepalen en te zorgen dat ze optimaal verlopen. Voorbeelden van contactmomenten zijn recensies op internet, ervaringen van bekenden, de website, sociale media, parkeergelegenheid, telefonist, de balie, de wachtkamer, de assistent, de tandarts en de nota. Van der Sluis geeft haar baliemedewerkers vaak het advies mee om op te nemen met een glimlach. ‘Dat horen ze aan de andere kant.’
Stap 3: Breng de klantervaring in kaart
Het is belangrijk om samen met het team de klantervaring in kaart te brengen. ‘Samen krijg je een beter beeld’, vertelt Van der Sluis. ‘Schrijf alles stap voor stap op, wees creatief, doe dit fysiek met pen en papier, let op de emotie en taal en bedenk dat niets verkeerd is.’ Van der Sluis geeft een voorbeeld van een klantreis voor een student. ‘Een student heeft minder te besteden dan een werkende, dus zorg ervoor dat de tarieven duidelijk op de website staan. Gaat hij met de fiets of met de auto en is er duidelijke bewegwijzering om naar de praktijk te komen? Kijk door de bril van de patiënt en denk aan het gevoel.’
Stap 4: Analyseer je bevindingen en maak een verbeterplan
‘Uit je bevindingen komen vaak dingen waar je van tevoren niet over nagedacht hebt’, stelt Van der Sluis. ‘Bedenk wat er gebeurt, wat je opvalt, wat je nodig hebt en maak een verbeterplan.’ Stel jezelf daarbij de volgende vragen:
- Wat kan je meteen doen en kost weinig geld en tijd?
- Wat past binnen de strategie en jaardoelen?
- Wat is de financiële impact?
- Hoeveel tijd, energie en aandacht vergt de klantreis?
Plan implementeren
Vanuit de deelnemers komt aan het einde van de sessie de vraag hoe je het plan goed implementeert in de praktijk. ‘Maak protocollen’, antwoordt Tolmeijer ‘Deel de klantreis op in kleine stukjes en zorg voor betrokkenheid bij het team’, vult Van der Sluis aan. ‘Maak mensen verantwoordelijk. Iedereen is goed in iets anders en er is altijd iemand die het leuk vindt om te doen.’ Een goede documentatie is belangrijk om te zorgen dat iedereen het over kan nemen. Ook de evaluatie is een belangrijk onderdeel van de klantreis. Zo plant Van der Sluis een halfjaar na implementatie een evaluatie in om te zien of het ook echt werkt.
Betrokkenheid medewerkers
Tot slot geven Van der Sluis en Tolmeijer nog tips om medewerkers te betrekken bij het opstellen van een plan voor de klantreis:
- Betrek het team bij analyse en uitdenken en uitvoeren
- Maak het visueel
- Vier de successen
- Besteed er voldoende tijd, energie en aandacht aan
- Houd het speels
- Kijk na een halfjaar terug
Meer informatie over de klantreis vind je in het Digi Magazine .
Nog niet opgegeven voor de Dag van de Praktijkmanager op 8 september? Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Coach Chris Eijkenaar helpt fysiopraktijken zichzelf opnieuw uit te vinden: ‘Kijk met een ondernemersbril naar je meerwaarde’
3 okt om 10:30 uur 8 minErik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Reactie toevoegen