Ook bij apotheken moet het roer om
De gemiddelde regeldruk bij apotheken is met 28 procent van de praktijkkosten bijzonder hoog. Deze kan en moet dalen, zodat apotheken meer tijd hebben voor zorg aan hun patiënten. Dit concluderen KNMP, ASKA, NVPF en LHV Apotheekhoudende Afdeling. In opdracht van de belangenorganisaties voor apothekers heeft SIRA Consulting de regeldruk bij apotheken onderzocht. De knelpunten die naar voren komen zijn bijvoorbeeld de frequentie van veranderingen in regels en het wisselende beleid voor machtigingen en formulieren. Ook de Opiumwet leidt tot onnodige registraties en verplichtingen, zoals recepten die met onuitwisbare inkt moeten zijn geschreven.
Oplossingen
Het vereenvoudigen en harmoniseren van beleid rondom machtigingen en formulieren, eenduidige informatie verstrekken aan patiënten en een regeldruktoets uitvoeren bij nieuw beleid en regelgeving zijn belangrijke oplossingsrichtingen. De belangenorganisaties gaan met elkaar een actieplan opstellen om de regeldruk terug te brengen. Ook Zorgverzekeraars Nederland, het Adviescollege Toetsing Regeldruk en InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, werken mee aan dit project.
Het roer moet om
Om tot dit actieplan te komen hebben apotheken uit de praktijk 25 concrete knelpunten en 65 oplossingsrichtingen aangedragen in de rapportage 'Oplossingsrichtingen regeldruk apotheekhoudenden'. De onderwerpen sluiten volgens de betrokkenen goed aan bij het gedachtegoed van 'Het roer moet om', de beweging die in de huisartsenzorg is ontstaan en een vervolg krijgt bij apotheken. Het ministerie van VWS heeft medewerking toegezegd bij het faciliteren van het gefaseerde actieplan en zal ook de relevante toezichthouders daarbij betrekken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen