Overheid kocht miljoenen afgekeurde mondkapjes
De overheid riep het Landelijk Consortium Hulpmiddelen in maart in het leven om persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgverleners centraal te kopen en te verspreiden. Dagblad AD vroeg cijfers op van het LCH waaruit blijkt dat miljoenen mondkapjes zijn afgekeurd. Eerder meldde deze krant al dat 30 tot 40 procent van de mondkapjes, ingekocht door ziekenhuizen zelf, worden afgekeurd. Verder zijn er veel valse certificaten in omloop, waardoor het mogelijk is voor webshops om ondeugdelijke mondkapjes te verkopen aan zorgverleners.
Testen van mondkapjes
Het LCH bracht, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), tot nu toe 47,2 miljoen mondmaskers voor medische doeleinden naar Nederland. Het grootste gedeelte van de FFP2-maskers en mondneusmaskers type IIR komt uit Azië. Het LCH controleert de meegeleverde keuringscertificaten en inspecteert de mondkapjes in Azië visueel. Vervolgens beoordeelt een onafhankelijk kwaliteitsteam van het RIVM in het opslagcentrum van de LCH het resultaat. Dat meldt een woordvoerder van het LCH.
11 procent afgekeurd
Van de tot nu toe gekochte maskers is 11 procent afgekeurd, stelt het LCH. ‘Het merendeel van de afgekeurde mondmaskers zijn FFP2-maskers op basis van de doorlaatbaarheid van het filter van de mondmaskers voor deeltjes. Daarnaast liggen 3,9 miljoen maskers in opslag die niet volledig voldoen aan de geclaimde prestatie-eisen.’ Het gaat om FFP2-maskers die niet goed op het gezicht passen, maar ‘met een aanvullende gebruikersfunctie’ mogelijk wel te gebruiken zijn. Of maskers met een minder goed filter dan de leverancier beweert, die buiten de zorg gebruikt kan worden. ‘Er wordt op dit moment onderzocht of en hoe ze alsnog gebruikt kunnen worden.’
Niet te verhalen kosten
De gemaakte kosten door het LCH voor aangekochte en door het RIVM afgekeurde medische mondmaskers zijn voor de leverancier. Niet te verhalen kosten zijn voor het ministerie van VWS, antwoordt een woordvoerster van de LCH. Het is niet duidelijk hoeveel de afgekeurde mondkapjes hebben gekost.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen