Patiënt wil geen rol spelen bij kwaliteitstoezicht

woensdag 18 januari 2017
timer 4 min
Patiënten spelen bij voorkeur geen intensieve, actieve rol bij het kwaliteitstoezicht. Als het over kwaliteit van zorg gaat, ziet de burger de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) als eerst aangewezen verantwoordelijke, gevolgd door zorgaanbieders en de minister.

Dit komt naar voren uit het onderzoek ‘The patient’s voice as a game changer in regulation’, waar NIVEL-onderzoeker Renée Bouwman onlangs aan de Universiteit van Tilburg op promoveerde. De IGZ probeert sinds enige tijd op verschillende manieren het patiëntperspectief te betrekken in het toezicht op de zorg. Zo is de inspectie dit jaar gestart met een proef waarbij inspecteurs op pad gaan met ervaringsdeskundigen. Ook in het Meerjarenbeleidsplan 2016-2019 geeft de IGZ aandacht aan het onderwerp.  

 

Ondanks de goede bedoelingen blijken patiënten op veel punten anders tegen toezicht aan te kijken dan de IGZ, zo leert het onderzoek van Bouwman. De onderzoeker constateert dat de inspectie bij klachten vooral klinische aspecten weegt, terwijl het beeld van de patiënt vaak gebaseerd is op een breder scala, waaronder ook organisatorische factoren en het contact met de zorgverlener. Volgens Bouwman botst het biomedische model hier op de leefwereld van de patiënt. Het medische model sluit maar gedeeltelijk aan bij de opvatting van patiënten over kwaliteit van zorg.

 

Vertrouwen

In de huidige toezichtpraktijk hecht de inspectie veel waarde aan zelfcontrole door zorgaanbieders. Zij zijn primair verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg en daarmee ook voor het melden van incidenten en calamiteiten. De burger gaat maar ten dele mee in deze aanpak. Burgers vinden weliswaar dat de inspectie uit zoveel mogelijk bronnen moet putten om informatie te vergaren, maar "minder vertrouwen heeft men in informatie verzameld door zorgaanbieders zelf, terwijl dit momenteel wel de meest gebruikte informatiebron van de inspectie is.”

 

De inspectie ontvangt jaarlijks 1500 meldingen van burgers. Het merendeel van deze meldingen wordt niet door de inspectie onderzocht.  Veel patiënten zien hun klacht als een structureel probleem van een zorgaanbieder dat andere patiënten ook kan raken, terwijl de inspectie de meeste klachten niet als structureel ziet en ze dus niet in behandeling neemt. Veel patiënten vinden dit lastig te begrijpen.


Op grond van het verschillende perspectief op toezicht noemt Bouwman intensievere betrokkenheid van patiënten “een grote uitdaging.” Toch is de betrokkenheid van een derde partij, de patiënt, volgens Bouwman van groot belang als waarborg tegen mogelijke inkapseling van de toezichthouder. Als de toezichthouder te dicht op zorgaanbieders komt te staan kan het publieke belang in het gedrang komen, aldus Bouwman. 


Normenkader

Met het oog hierop doet Bouwman een aantal aanbevelingen. Zo moet wat haar betreft patiëntenperspectief opgenomen worden in de huidige professionele standaarden en normenkaders  “Als de inspectie de patiënt wil betrekken bij het toezicht zijn de huidige professionele normen niet toereikend en moet het perspectief van de patiënten een duidelijkere plaats krijgen in het normenkader”, stelt Bouwman.

 

Ook kan de inspectie klachten van burgers beter afhandelen. “Niet alleen moet er op een zorgvuldige, respect- en begripvolle en onpartijdige manier gereageerd worden, maar er kan ook door de inspectie worden uitgelegd waarom een klacht niet wordt onderzocht in een voor de klager begrijpelijke taal,” stelt Bouwman. “Daarnaast kan de klager actief geholpen worden bij het zoeken van alternatieven voor het indienen van een klacht. Individuele klagers kunnen actief geïnformeerd worden over wat er met hun klacht is gedaan, zowel in gevallen waarbij geen of juist wel onderzoek is gedaan door de inspectie.”

bron: Skipr

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Patiënt wil geen rol spelen bij kwaliteitstoezicht

Meer artikelen met dit thema

all_inclusiveAchtergrondartikel

Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’

12 jul om 10:15 uurtimer6 min

De laatste tijd staan de kranten en social media er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Getalsgrens intern toezicht WTZa verhoogd naar 50

20 jun om 17:00 uurtimer3 min

De Wtza-verplichting om intern toezicht in te richten gaat pas gelden voor…

Lees verder »
Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Zes essentiële onderdelen van de arbeidsovereenkomst

14 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een arbeidsovereenkomst opstellen is meer dan een kwestie van kiezen. Je moet namelijk wel weten wat de…

Lees verder »
Zorgverzekering eigen risico medicatiekosten
person_outlineBlog

Stop met het eigen risico

12 jan om 12:45 uurtimer4 min
'In januari is mijn eigen risico ieder jaar al op, sinds ik Pradaxa gebruik. Als drager van de erfelijke ‘Factor V…
Lees verder »

Bent u zorgondernemer? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in belastingen en wet- en regelgeving voor 2024

12 jan om 12:37 uur

Een nieuw jaar brengt vaak veranderingen met zich mee, en dat geldt ook voor 2024. Voor u als zorgondernemer…

Lees verder »
flash_onNieuws

Veel kritiek op aangekondigde zzp-wet Vbar

24 nov 2023 timer3 min

De internetconsultatie over het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (…

Lees verder »