Een arbeidsovereenkomst opstellen is meer dan een kwestie van kiezen. Je moet namelijk wel weten wat de consequenties zijn van je keuzes. En dan mis ik, als tandarts en praktijkhouder, de oude arbeidsvoorwaarden van 2022. Een goede arbeidsovereenkomst is een belangrijk onderdeel van de teamontwikkeling, schrijft Alexander Tolmeijer, tandarts, jurist en directeur van Dentiva.
Zes essentiële onderdelen van de arbeidsovereenkomst
Een aantal zaken zijn echt belangrijk bij een personeelsreglement en een arbeidsovereenkomst:
1 – De ijzeren proeftijd
Rondom de proeftijd bestaat extra strenge wetgeving. Juristen noemen het ook wel een ijzeren proeftijd. Juridisch gezien treedt de ijzeren proeftijd in werking zodra je proeftijd niet voldoet aan de wettelijke eisen. De proeftijd is dan nietig! Dat betekent dus dat wanneer werkgever en werknemer een proeftijd afspreken van 4 maanden, er helemaal geen proeftijd geldt. Je valt niet terug naar de wet, maar jouw afspraak is ongeldig en de werknemer heeft juist helemaal geen proeftijd. Hoe logisch ook, je kan de proeftijd ook niet verlengen omdat iemand de eerste twee weken ziek is. Het is precies de wet volgen of niets, het wettelijk kader geldt in elk geval altijd.
2 – Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aanzeggen
Ook al staat het niet in de arbeidsovereenkomst, je moet het einde tijdig aanzeggen. Dat betekent dat je de werknemer op tijd moet informeren dat je niet doorgaat met een contract voor bepaalde tijd. Doe je dat niet, dan moet je zelfs als het contract ‘gewoon’ wil verlengen een schadevergoeding betalen. Zet dus er dus reminders voor in je agenda.
3 – Eenzijdig wijzigingsbeding
Ik zou ook altijd een eenzijdig wijzigingsbeding opnemen in een overeenkomst. Werknemers staan sowieso zeer sterk in het Nederlands Arbeidsrecht. Met dit beding kan je niet zomaar iets wijzigen in de voorwaarden, maar je hebt wel iets meer kans als het redelijk en billijk is. Bijvoorbeeld wanneer je later de openingstijden van de praktijk wilt veranderen.
4 – Werktijden in een arbeidsovereenkomst?
Het is onverstandig om de specifieke werktijden van een medewerker in het contract vast te leggen. Die tijden zijn dan onderdeel van de arbeidsovereenkomst. Je kan beter altijd verwijzen naar het rooster, dat je met elkaar in goed overleg kunt wijzigen. Dan ben je flexibeler als er mensen van dagen wisselen of wanneer je als praktijk van openingstijden gaat veranderen.
5 – Hoe regel je een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst
Een concurrentiebeding kan bestaan uit een ronselbeding (bij vertrek mag je geen collega’s meenemen) en een relatiebeding (bij vertrek geen patiënten meenemen). Na een slechte ervaring wil je natuurlijk hierover strakke afspraken maken. Helaas geldt hier ook, hoe strakker hoe zwakker. Een concurrentiebeding houdt al meestal geen stand, zeker niet bij functies als een tandartsassistent. Je moet ook goed motiveren waarom je dit beding in het contract wil. In een contract voor bepaalde tijd, kan je in ieder geval geen concurrentiebeding opnemen.
6 – Hoe regel je overwerk en meerwerk in een arbeidsovereenkomst
Overwerk kan een toeslag krijgen. Dat is historisch ooit ontstaan, maar je kan je afvragen of in de huidige tijd er nog ruimte is voor overwerk met een toeslag. Met het verdwijnen van de arbeidsovereenkomsten tool van de KNMT moet je als praktijkmanager of praktijkhouder veel keuzes maken. Let goed op bij bovenstaande punten en op:
- het rooster
- de leeftijdsafhankelijke dagen
- het wijzigingsbeding
Meer weten?
Wil je in een handomdraai je eigen arbeidsovereenkomsten maken? Samen met arbeidsjuriste Petra Kroon ontwikkelde Dentiva een eigen arbeidsvoorwaardentool. Zo maak je aan de hand van een aantal simpele keuzes onbeperkt contracten voor je teamleden. De tool hoort een toelichtend webinar, online uitleg en een werkboek. Alle informatie vind je bij Dentiva: Dit moet je echt weten over een arbeidsovereenkomst.
Lees ook:
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe website ‘Open over tuchtrecht’ ondersteunt bij tuchtklachten: ‘Een tuchtklacht kan overweldigend zijn’
16 jan om 14:48 uur 4 minEen tuchtklacht heeft vaak een grote impact op zorgverleners. De bijbehorende juridische procedures zijn…
4e Klein Bedrijf Index Fysiotherapie: ‘54 procent van de praktijkhouders denkt aan stoppen – een schokkend aantal’
15 jan om 17:30 uur 6 minZiekenhuizen en brancheorganisaties willen Integraal Zorgakkoord opschorten
18 dec 2024 4 minDe ziekenhuizen willen de onderhandelingen over het Integraal Zorgakkoord opschorten vanwege onverwachte…
Chris Bruijn over Paramedisch Platform Flevoland en het IZA: ‘Naar een zorgsysteem waarin we samen optrekken zonder rompslomp’
9 dec 2024 7 minChris Bruijn is eigenaar van fysiopraktijk KernGezond en voorzitter van het Paramedisch Platform Flevoland. Hij…
One Minute Coaching van Victor Mion: ‘Ga coachen in plaats van helpen'
9 dec 2024 5 minVictor Mion heeft een achtergrond als coach van toptennissers in de jaren ‘90. Tegenwoordig vertaalt hij zijn…
Gasthoofdredacteur Erik van Dam in de nieuwe MedischOndernemen: ‘Ontregelen. Just do it!’
28 nov 2024 4 minEen themanummer over wet- en regelgeving? Klinkt logisch, er speelt immers veel. En ik zie in deze editie…
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het IZA in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov 2024 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov 2024 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…