Poll FNV: ’Gezondheid van zorgmedewerkers staat niet op de eerste plaats’
In de thuiszorg, kraamzorg en gehandicaptenzorg voelt zelfs minder dan 20 procent van de zorgmedewerkers zich veilig. De meest genoemde redenen zijn gebrek aan persoonlijk beschermingsmateriaal, onduidelijkheid over preventierichtlijnen en protocollen. Bovendien zijn medewerkers bezorgd omdat er te weinig wordt getest op het coronavirus.
Richtlijnen per branche
Uit de poll blijkt dat 60 procent van de werkgevers vindt dat zij genoeg doen om besmetting van personeel te voorkomen. In een eerdere poll was dit 80 procent. In de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg ligt het percentage onder de 40 procent.
‘Werkgevers gaan verschillend om met de richtlijnen van het RIVM en stellen hun eigen maatregelen op’, stelt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Daarnaast werkt anderhalf meter afstand houden in de praktijk natuurlijk niet. De gezondheid van de medewerker staat niet op de eerste plaats. Wij willen daarom in overleg met de werkgeverskoepels landelijke richtlijnen per branche afspreken.’
Tekort beschermingsmateriaal en testen
Ook het tekort aan persoonlijk beschermingsmateriaal is volgens zorgmedewerkers een groot probleem, blijkt uit de poll van FNV Zorg & Welzijn. Twee weken geleden gaf 23 procent van de medewerkers aan dat er onvoldoende materiaal beschikbaar was en inmiddels is dat al 52 procent.
Vooral in de thuiszorg (77 procent), de kraamzorg (76 procent), de geestelijke gezondheidszorg (76 procent), de gehandicaptenzorg (75 procent) en de jeugdzorg (66 procent) is er onvoldoende materiaal beschikbaar. Verder roepen respondenten op tot veel vaker testen op het coronavirus. Op dit moment doen zich onveilige situaties voor, die tot hoge besmetting kunnen leiden.
Bron: FNV, Zorgmedewerkers steeds ongeruster om eigen veiligheid
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen