Praktijken nog steeds terughoudend met social media
Both Social is een adviesbureau op het gebied van social media. In samenwerking met de Universiteit Twente voerde het een onderzoek uit naar het gebruik van social media in 9 zorginstellingen in de regio Twente. Hieruit bleek dat veel zorginstellingen worstelen met de implementatie van social media. Dit is opvallend omdat de gemiddelde leeftijd van bijvoorbeeld facebookgebruikers de afgelopen jaren gestegen is.
Inmiddels heeft 8 op de 10 Nederlanders een social media profiel. Bovendien is de meest snelst groeiende groep gebruikers 45+. De doelgroep bevindt zich dus in steeds grotere mate op social media als Facebook, LinkedIn en Twitter.
Visie
Dat de zorginstellingen worstelen met social media blijkt volgens het onderzoek uit het ontbreken van visie en strategie rondom social media in de onderzochte zorginstellingen. Ook zien de zorginstellingen veel bedreigingen bij het gebruik van social media. Zo is er te weinig tijd om de verschillende kanalen te onderhouden en ziet men het onderhouden hiervan als een volwaardige taak, terwijl hier niet altijd iemand voor is aangesteld. Ook worden negatieve reacties op sociale media door een aantal zorginstellingen gezien als een bedreiging. Tot slot weten de zorginstellingen niet altijd welke informatie ze op de verschillende social media kanalen moeten delen.
Expertstatus
Volgens Both leent social media zich er bij uitstek voor om een expertstatus te verwerven. “Door het delen van informatie en kennis wordt je een autoriteit op een bepaald gebied. Dit heeft een positief effect op je bestaande en eventuele nieuwe patiënten. Je kan bijvoorbeeld bij een uitbraak van de griep veel kennis over preventie en behandeling delen. Of richt je als tandarts bijvoorbeeld op het belang van tandenpoetsen bij kinderen. Zo kan je een filmpje maken waarin je uitlegt hoe je dat het beste doet.”
Angst
Both meent dat angst voor de tool veel zorginstellingen en praktijken belemmert in het gerbruik van social media. “De kennis is zonder meer aanwezig om mensen wat mee te geven, maar vaak is men toch terughoudend. Dit komt mede door de angst voor negatieve reacties.”
Die angst is onterecht meent Both: “Je kan die reacties ook gebruiken om je dienstverlening aan te passen aan de wensen van de hedendaagse zorgconsument. Praktijken hebben ruimschoots ervaring met patiënten die ze ook bij de inzet van social media kunnen gebruiken.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Coach Chris Eijkenaar helpt fysiopraktijken zichzelf opnieuw uit te vinden: ‘Kijk met een ondernemersbril naar je meerwaarde’
3 okt om 10:30 uur 8 minDental Clinics en ReviewCollect over hun succesvolle samenwerking: ‘Lovende reviews bieden een enorme positieve energie aan het hele team’
16 jul om 14:00 uur 8 minDental Clinics heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt. Sinds 2021…
Jouw praktijk en Google
8 mei om 10:00 uur 4 minTwintig jaar geleden had ik niet kunnen verwachten dat Google anno 2024 nog steeds zo belangrijk zou zijn voor…
Reviews in de zorg zijn altijd zinvol
26 feb om 15:00 uur 5 minMascha van Wermeskerken over het strategisch jaarplan: ‘Het ideale plaatje helder op het netvlies van het team’
15 feb om 14:47 uurMascha van Wermeskerken, eigenaar van Dentiness, is praktijkmanagementcoach en -adviseur voor het…
Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’
29 nov 2023 5 minEllen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…
Een positief gezonde organisatie worden: welke stappen zet je in de praktijk?
29 nov 2023 5 minVoor de invoering van het model ‘positieve gezondheid’ in de praktijk is het belangrijk dat je de filosofie ook…
Weg met 'preventie, preventie, preventie'?
17 nov 2023 3 minPreventie, preventie, preventie. In de moderne tandheelkundige praktijk is de nadruk op preventieve zorg…
Reactie toevoegen