Programma Open op stoom: regiocoalities ondersteunen invoering online inzage
In zo’n 30 regio’s zijn de regiocoalities inmiddels aan de slag gegaan, meldt de nieuwssite van InEen. Anneke Vass, regiocoördinator van het OPEN-team, vertelt dat haar programma patiënten helpt via hun medische gegevens meer grip te krijgen op hun gezondheid.
‘Het maakt de mogelijkheden voor eigen regie groter en ondersteunt persoonsgerichte zorg, zeker als huisartsen ook andere online diensten gaan aanbieden, zoals e-consulten en online afspraken maken. OPEN helpt huisartsen om de online inzage te realiseren.’
ICT-aanpassingen
De wettelijke verplichting om online inzage aan te bieden betekent dat de informatiesystemen waarin huisartsen hun medische gegevens opslaan, aangepast moeten worden. Het programma stemt de hiervoor nodige ICT-aanpassingen af met de leveranciers via de stichting LEGIO. De subsidie die VWS ter beschikking stelt, is hier deels voor bedoeld. Het andere deel van de gelden is nodig voor de huisartsen.
‘Belangrijk is dat huisartsen de online inzage actief inbedden in hun werkproces. Daarbij spelen de praktijkassistenten een cruciale rol. Naast meer kwaliteit voor patiënten, levert online dienstverlening tijd op voor het oppakken van andere activiteiten en geeft het naar verwachting ook meer werkplezier’, vertelt Vass.
Nulmeting
Vanaf 1 juni kan de subsidie bij OPEN worden aangevraagd. Daarbij komen alleen regiocoalities met minimaal 100.000 ingeschreven patiënten in aanmerking komen voor de subsidie. Op de site www.open-eerstelijn.nl is een startpakket beschikbaar dat aanvragers door het aanvraagproces leidt.
Na het vastleggen van de samenwerking volgt een nulmeting, waarmee het instroomniveau en de ambities van de coalitie worden vastgesteld. Het resultaat wordt gebruikt om het verdere proces in de regio te monitoren en om te bepalen welke modules voor de regio interessant zijn. Ook is er ondersteuning beschikbaar in de vorm van scholingsmateriaal en communicatiemiddelen, zoals flyers en voorbeeldbrieven aan zorgverleners en patiënten.
Lees het interview met Anneke Vass: Ineen, Dertig regiocoalities in de startblokken om online inzage voor patiënten te regelen. Meer informatie over OPEN: www.open-eerstelijn.nl; Anneke Vass: ‘Huisartsendossier wordt nu van huisarts én patiënt samen'

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Dentiva Radar: zzp of loondienst?
26 mrt om 12:15 uur 5 minDentiva hield een enquête onder zorgprofessionals over de gevolgen van het nieuwe zzp-regime. Aan het onderzoek…
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Trekken zonder tandheelkundige noodzaak: tandartsen zwichten massaal voor patiënt
12 feb om 13:18 uur 3 minEen meerderheid van de tandartsen en kaakchirurgen in Nederland voert een verzoek uit om tanden of kiezen te…
Miljoenen voor ‘Innovation Booster 2025’ in de mondzorg. Consortia kunnen PPS-projectvoorstellen indienen
10 feb om 08:34 uur 3 minHet ORANGEHealth-consortium heeft 3,45 miljoen euro subsidie ontvangen van Health~Holland om de mondzorg in…
Vcare en Fonkelzorg over ‘de AI-revolutie’ in de eerste lijn: AI verbetert bereikbaarheid, triage én consulten
3 feb om 15:15 uur 5 minDe opkomst van kunstmatige intelligentie-toepassingen in de huisartsenpraktijk gaat razendsnel. Tegelijkertijd…
Reactie toevoegen