Schippers werkt aan beroepsverbod zorgverleners via tuchtrecht
Daarnaast zou het ookde kwaliteit van de beroepsuitoefening bevorderen. Minister Schippers wil binnen het tuchtrecht de mogelijkheid creëren om een zorgverlener een beroepsverbod op te leggen. Dit geldt voor zorgverleners uit alle beroepsgroepen. Nu kan de tuchtrechter een BIG-geregistreerde doorhalen in het BIG-register. Dit betekent dat een zorgverlener zijn beroepstitel niet meer mag gebruiken en niet zelfstandig voorbehouden handelingen mag verrichten zoals opereren of geneesmiddelen voorschrijven. Wel kan dan nog in opdracht en onder toezicht van een andere BIG-geregistreerde gewerkt worden. Schippers wil dat de tuchtrechter ook kan verbieden dat iemand patiënten of een categorie van patiënten mag behandelen en in opdracht en onder toezicht van een BIG-geregistreerde mag werken.
Ernstige delicten
Minister Schippers: “Bijvoorbeeld als de tuchtrechter vindt dat iemand ongeschikt is het eigen beroep uit te oefenen maar ook niet geschikt is een ander beroep in de zorg uit te voeren waarbij hij patiënten behandelt of bepaalde groepen patiënten. Denk daarbij aan ernstige zedendelicten”. Verder wil ze verduidelijken dat het tuchtrecht ook van toepassing kan zijn op handelingen die een BIG-geregistreerde niet vanuit zijn functie als geregistreerde verricht maar in het privéleven. Het gaat dan om ernstige delicten die niet passen bij een beroepsbeoefenaar in de zorg.
Kostenveroordeling
Ook wordt de drempel om een tuchtklacht in te dienen lager. Als een klacht geheel of gedeeltelijk gegrond is, kan de beklaagde veroordeeld worden in de kosten die de klager heeft moeten maken, bijvoorbeeld voor een advocaat. Tijdens het vooronderzoek wordt het mogelijk de klacht te wijzigen. Uit de praktijk blijkt dat een klager soms te weinig informatie of kennis heeft om alle relevante feiten te melden in een klacht of om een klacht tegen de juiste zorgverlener in te dienen.
Uitbreiding eisen herregistratie
Beroepen in de zorg die wettelijk gereguleerd zijn hebben een beschermde titel. De criteria voor wettelijke regulering zijn verduidelijkt. Om de vindbaarheid van geregistreerde zorgverleners te verbeteren komt er een wettelijke plicht tot vermelden van het BIG-nummer. Zo wordt het voor patiënten, zorginstellingen en inkopers van zorg makkelijker te controleren wie geregistreerd is in het BIG-register. Sinds een aantal jaren moeten beroepsbeoefenaren elke vijf jaar hun registratie verlengen. Belangrijke eis voor herregistratie is voldoende relevante werkervaring in het vak. Minister Schippers wil deze eisen uitbreiden en overweegt daar verplichte bij- en nascholing aan toe te voegen en deelname aan intercollegiale toetsing.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen