Soloteams ambulancepersoneel drukken kosten en ontlasten huisartsen
Huisartsen in de regio hebben het op dit moment vaak te druk om alle spoedgevallen zelf af te handelen, vertelt Hans Janssen, directeur van de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid in AD. Dat komt volgens hem doordat ouderen steeds langer thuis wonen. Huisartsen bellen in spoedgevallen nu regelmatig een ambulance, waardoor de patiënt op de spoedeisende hulp terecht komt. Dat is lang niet altijd de juiste plek voor de patiënt.
Lagere kosten
De soloteams van de ambulancedienst bestonden al langer, maar moesten voornamelijk bij grote drukte aan de slag. In de praktijk bleek dat deze teams niet vaak werden ingezet, omdat niet duidelijk was op welke momenten zij moesten uitrukken. ‘Zo’n zogeheten rapid responder naar een patiënt sturen is goedkoper dan een ambulance met chauffeur en verpleegkundige’, vertelt Jansen. De verzekeraars zijn volgens hem blij met het nieuwe initiatief vanwege de lagere kosten.
Extra scholing
De verpleegkundigen volgden een extra opleiding in huisartsgeneeskunde en kregen extra scholing op psychiatrisch gebied. Zij kunnen in overleg met de huisarts bepalen hoe en waar ze iemand het beste kunnen helpen. ‘De huisarts blijft uiteindelijk wel verantwoordelijk’, aldus Jansen.
Bron: AD, Ambulancepersoneel ontlast bij wijze van proef huisartsen met soloteams
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen