Tandarts berispt over botoxbehandeling
Een cliënt stelt een flinke schade aan haar gezicht te hebben opgelopen na een behandeling voor hangende oogleden. Het Regionaal Tuchtcollege Noord-Holland Utrecht oordeelde dat de tandarts zich niet met het gebied rond de ogen had mogen bezighouden. Het inspuiten van botox of fillers is volgens de wet BIG een voorbehouden handeling, die alleen door bevoegde en bekwame artsen uitgevoerd mag worden. Tandartsen dienen enkel behandelingen uit te voeren die een tandheelkundig doel dienen, zo oordeelde het tuchtcollege.
Drie- tot vijfhonderd tandartsen leggen zich toe op botox en fillers
Op dit moment leggen naar schatting tussen de drie- en vijfhonderd tandartsen zich toe op botox en fillers, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. In 2016 ondergingen ongeveer 390.000 Nederlanders een behandeling met injectables, 240.000 met botox en 148.000 met fillers. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal blijven groeien.
Botox en fillers gebruikt bij tandenknarsen en klemmende kaken
Eric van Leeuwen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Dento Faciale Esthetiek (NVDFE), noemt de getrokken grenzen ‘arbitrair’. Hij noemt de tandarts een expert op dit gebied. Tandartsen gebruiken technieken als botox en fillers ook bij bijvoorbeeld tandenknarsen, klemmende kaken of wanneer het tandvlees zichtbaar is als iemand lacht. Volgens beroepsorganisatie KNMT kunnen tandartsen botox en fillers toepassen in het hoofd-halsgebied op voorwaarde dat zij aantoonbaar bekwaam zijn.
De Nederlandse Vereniging Cosmetisch Geneeskunde (NVCG) is blij met de uitspraak van het Regionale Tuchtcollege. Catharina Meijer, voorzitter NVCG, zegt: ‘Heel fijn dat het nu helder is dat tandartsen zich hier niet mee bezig mogen houden. We willen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg tandartsen aanpakt.’ Zorginstituut Nederland werkt aan een kwaliteitskader. Daarin staat wie bekwaam is om welke cosmetische ingrepen uit te voeren.
Link: AD, Honderden botoxtandartsen spuiten op plekken waar ze dat niet mogen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen