Tandarts discrimineert door sollicitante af te wijzen om hoofddoek
Dat schrijft P&Oactueel.
Bij de sollicitatie meldt de tandartspraktijk aan de vrouw dat zij in de uitoefening van haar functie haar hoofddoek niet zou mogen dragen. De tandarts gaf daarbij aan dat hij geen uiterlijke kenmerken van welk geloof ook accepteert, dus ook niet van het christelijke of joodse geloof. Deze regel was juist ingesteld om discriminatie tegen te gaan.
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde echter dat de tandarts wel degelijk discrimeerde. Het begrip godsdienst in de wetgeving over gelijke behandeling omvat niet alleen het huldigen van een geloofsovertuiging maar ook het zich er naar kunnen gedragen. Dit stelt men in staat om hun leven volgens godsdienstige voorschriften en regels in te richten. Het College waardeert het streven van de tandartspraktijk om discriminatie in het bedrijf te voorkomen, maar de regel leidt ertoe dat sollicitanten die aan hun godsdienst uiting willen geven door het dragen van een bepaald kledingstuk om die reden niet worden aangenomen waardoor zij (toch) worden gediscrimeerd.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uur 4 minUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
Dentiva Radar: zzp of loondienst?
26 mrt om 12:15 uur 5 minDentiva hield een enquête onder zorgprofessionals over de gevolgen van het nieuwe zzp-regime. Aan het onderzoek…
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Trekken zonder tandheelkundige noodzaak: tandartsen zwichten massaal voor patiënt
12 feb om 13:18 uur 3 minEen meerderheid van de tandartsen en kaakchirurgen in Nederland voert een verzoek uit om tanden of kiezen te…
Nieuwe website ‘Open over tuchtrecht’ ondersteunt bij tuchtklachten: ‘Een tuchtklacht kan overweldigend zijn’
16 jan om 14:48 uur 4 minEen tuchtklacht heeft vaak een grote impact op zorgverleners. De bijbehorende juridische procedures zijn…
Ziekenhuizen en brancheorganisaties willen Integraal Zorgakkoord opschorten
18 dec 2024 4 minDe ziekenhuizen willen de onderhandelingen over het Integraal Zorgakkoord opschorten vanwege onverwachte…
Het Europees Hof Rechten van de Mens heeft in meerdere uitspraken juist duidelijk aangegeven dat het de werkgever is die mag beslissen of hij/zij op de werkvloer wel of geen uitingen van religie wenst toe te staan. Helaas dus voor deze amateur rechtbank, maar het "echte" mensenrechten college is van mening dat je die godsdienst uiting niet zondermeer in de baas z'n tijd kunt doen. Dat is ook logisch, het is het bedrijf van de werkgever en die heeft ook de vrijheid om zijn bedrijf in te richten met of zonder godsdienstige uitingen.
Dit college zal zich nu toch echt moeten schikken naar de uitspraak van het Hof in Straatsburg.
Ingediend door Ton (niet geregistreerde gebruiker) op ma, 19/04/2021 - 18:09
Reactie toevoegen