Tweede Kamer: ‘Nieuwe wet tegen zorgfraude zit vol gaten’
Dankzij de wetsvoorstellen Wet Toetreding zorgaanbieders (Wtza) en de aanpassingswet Toetreding zorgaanbieders (AWtza) moet zorgfraude sneller op te sporen zijn door een registratieplicht voor nieuwe zorgaanbieders. Door deze verplichte melding zijn nieuwkomers meteen in beeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die hen vervolgens wijst op de kwaliteitseisen waaraan ze moeten voldoen.
De Nederlandse Zorgautoriteit houdt zicht op de financiën. Voor aankomende zorginstellingen met meer dan tien zorgverleners geldt bovendien een vergunningsplicht, waarbij een verklaring omtrent gedrag (VOG) wordt gevraagd.
'Volop hiaten'
De wetsvoorstellen zijn sinds 2017 in de maak en toch zijn er nog volop hiaten, stelde de Kamer. Zo staat niet vast dat er geen vergunning wordt afgegeven als een nieuwkomer geen VOG overlegt, aldus John Kerstens (PvdA) in het Financieele Dagblad. Ook gelden de regels niet voor eenmanszaken, terwijl juist de meeste nieuwkomers in de zorg eenpitters zijn. Ze zijn bovendien niet van toepassing op de thuiszorg, begeleid wonen en andere zorg die via de gemeente wordt geregeld.
'Stop gegraai'
'Na tweeënhalf jaar sleutelen ligt er nog steeds niets dat een einde maakt aan het gegraai in de zorg,' formuleerde SP-kamerlid Maarten Hijink de kamerbrede kritiek. De SP dient samen met de PvdA een amendement in die zzp'ers ook vergunningplichtig moet maken. Het CDA wil dat de regels niet alleen voor nieuwkomers, maar voor alle aanbieders in de zorg gelden. Ook GroenLinks kritiseerde de reikwijdte van de wetsvoorstellen. Die bieden de Inspectie nog te weinig instrumenten om in te kunnen grijpen bij onderaannemers die gebrekkige zorg leveren, stelt kamerlid Corinne Ellemeet.
Reeks wetsvoorstellen
De wetsvoorstellen maken slechts één onderdeel uit van de 'dijkverzwaring tegen zorgcowboys' die het kabinet voor ogen heeft, reageerde VWS-minister Hugo de Jonge. Dit najaar komt het kabinet met een wetsvoorstel voor ‘integere bedrijfsvoering’, dat onder meer de vergunningsplicht verder vorm zal geven. Daarnaast is er wetgeving in de maak die winstuitkering in de zorg via constructies met onderaannemers tegen moet gaan.
Ook wordt een informatiepunt zorgfraude met een waarschuwingsregister voorbereid. Verder wordt de Wet Normering topinkomens aangepast, zodat zorgaanbieders niet langer zichzelf hoge salarissen kunnen betalen via dochterondernemingen. Daarnaast moet er nog wetgeving komen tegen fraude met persoonlijke zorgbudgetten en wordt het toezicht aangescherpt op thuishulp en andere zorg die via de gemeente loopt.
Links: MedischOndernemen, KNMT: ‘Voorkom stapeling administratieve lasten door Wet toetreding zorgaanbieders'; Financieele Dagblad, Nieuwe wet tegen zorgfraude zit vol gaten, klaagt Kamer; Plenaire vergaderingen Tweede Kamer, 29 januari 2020
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen