Vast kortingspercentage door zorgverzekeraars niet langer hanteerbaar
Zorgverzekeraars doen het liefst zaken met zorgaanbieders waarmee zij een contract hebben afgesloten. De prijs staat dan vast. Toch moeten zij ook zaken doen met zorgverleners met wie zij geen contract hebben. Vaak wordt van deze niet-gecontracteerde zorgaanbieders maar 75% van de behandeling te goed. Zorgverzekeraars zien dit als het gemiddelde tarief van zulke behandelingen.
Vast kortingspercentage van tafel
Het hanteren van een vast kortingspercentage mag niet meer. De rechtbank Gelderland oordeelde dat zorgverzekeraars per zorgtype moeten motiveren welk kortingspercentage zij hanteren. Dit percentage moet gebaseerd zijn op de extra kosten, bijvoorbeeld het verwerken van een factuur, die de verzekeraar maakt door de ongecontracteerde zorgverlener. Ongecontracteerde zorgaanbieders zijn beschermd door de zorgverzekeringswet; de korting mag geen sta-in-de-weg zijn voor zorgaanbieders en patiënten. De vergoeding mag niet zo laag zijn dat mensen geen zorg meer afnemen. Basisverzekeringen vallen onder de zorgverzekeringswet, aanvullende verzekeringen niet.
De Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze spande de rechtzaak met succes aan tegen VGZ, Menzis, CZ en het Zilveren Kruis.
Wetsvoorstel niet-gecontracteerde zorg
In november afgelopen jaar kwam minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid in het nieuws, omdat hij werkt aan een wetsvoorstel https://www.zorgkennis.net/downloads/kennisbank/ZK-kennisbank-Kamerbrief-contracteerproces-zorgverlening-5586.pdfom niet-gecontracteerde zorgaanbieders minder te vergoeden. Op deze manier wil De Jonge ervoor zorgen dat zorgaanbieders contracten afsluiten met zorgverzekeraars. Hij is van mening dat hiermee goede, betaalbare en toegankelijke zorg wordt mogelijk gemaakt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Reactie toevoegen