Ziek tijdens je vakantie: en dan?
Ja, dat kan. Maar je vakantiedagen worden bij ziekte niet altijd omgezet in ziektedagen. Het is wel standaard wel, behalve als in de arbeidsovereenkomst of cao is bepaald dat ziektedagen op vakantie van het vakantietegoed af gaan. Dat kan overigens alleen bij bovenwettelijke vakantiedagen, maar dat verschilt weer per werkgever. Sommige werkgevers hanteren de regel dat bovenwettelijke vakantiedagen alleen in ziektedagen worden omgezet wanneer de ziekte zo ernstig is dat “redelijkerwijs gesteld kan worden dat er geen sprake is van vakantie". Daarvan hangt dus ook af of je een doktersverklaring moet halen.
Regels en plichten
Ben je tijdens je vakantie in het buitenland en daar ziek geworden? Dan is het niet nodig om naar huis te gaan, tenzij dat noodzakelijk is voor je herstel. Daarnaast is het ook niet verplicht om je werkgever op de hoogte te stellen van je precieze klachten. Het kan echter wel zorgen voor begrip.
Wel is het belangrijk om het verzuimprotocol van je werkgever in de gaten te houden. Deze is namelijk ook geldig tijdens je vakantie. Denk hierbij aan bij wie jij je ziek moet melden en op welke manier. Ook moet je goed bereikbaar zijn en het juiste verblijfadres geven.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bart Smit (HOOG) over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord in de regio: ‘Huisarts wordt cruciale schakel tussen zorg en sociaal domein’
20 nov om 14:30 uur 6 minHoe werkt een regionale huisartsenorganisatie als het Gelderse HOOG aan uitvoering van het Integraal…
Wouter Bos (Menzis) stelt dat akkoorden als IZA niet meer werken: 'Zorg wordt alleen toekomstbestendig met meer dwang en drang en heldere beleidskeuzes’
19 nov om 15:46 uur 6 minWouter Bos, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, plaatste onlangs in de Rode Hoed grote…
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Wondere wereld: 'Handhaving van de wet DBA schiet doel voorbij'
15 nov om 10:30 uur 4 minIneens is het werkveld in rep en roer over de handhaving van de wet DBA vanaf 1 januari. ‘Toch wel bijzonder na…
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
LACH Mondzorg-tandartsen over de handhaving van de DBA: ‘We kiezen uit overtuiging voor loondienst, maar of dat rendabel is?’
15 nov om 09:30 uur 5 minAnderhalf jaar geleden openden tandartsen Cheryl Tjon, Bart Jansen en Paul Heijnen hun praktijk LACH Mondzorg…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Reactie toevoegen