Zorgbedrijven strijken miljoenen winst op
De miljoenenwinsten van de 97 zorgbedrijven komen naar voren uit gezamenlijk onderzoek van Pointer, Reporter Radio en Follow the Money. Hoogleraren Jeroen Suijs (Erasmus University Rotterdam) en Harrie Verbon (Tilburg University) houden er rekening mee dat gezien deze hoge winsten de gedeclareerde zorg niet volledig is geleverd.
Hoge winsten niet te verklaren
De drie nieuwsplatforms onderzochten de digitale jaarrekeningen van 1959 grote zorginstellingen. Hieruit bleek dat 174 bedrijven tien procent winst of meer maakten in 2017, terwijl een winst van maximaal drie procent bij zorgorganisaties gangbaar is. Voor 97 zorgbedrijven in het onderzoek bleek de hoge winst structureel, maar niet goed te verklaren. De winst van deze bedrijven bedroeg in totaal 51,7 miljoen euro, een winstpercentage van ruim 20 procent. Bij 46 gevallen werd dividend uitgekeerd. De aandeelhouders van deze zorgbedrijven keerden in 2017 voor 21,8 miljoen euro aan zichzelf uit. Dit geld is afkomstig uit zorgpremies (PGB’s en WMO) en werd niet aan zorg besteed, stellen de onderzoekers.
Eigenares Thuiszorg Naborgh in twee jaar tijd miljonair
Een van de onderzochte zorgbedrijven is het Rotterdamse Thuiszorg Naborgh. De eigenares Shanna Naborgh is in twee jaar tijd miljonair geworden met haar thuiszorgbedrijf. Naborgh spande een rechtszaak aan tegen de nieuwsplatforms en een voormalig cliënte en eiste een verbod op publicatie van de berichten. De eisen van Naborgh werden afgewezen door de rechter.
Maatregelen
Een woordvoerder van het ministerie van VWS reageert op het onderzoek met de aankondiging van maatregelen. ‘Geld dat is bedoeld voor de zorg, moet ook besteed worden aan de zorg.’ Voor de zomer presenteert het kabinet verschillende maatregelen om deze excessen tegen te gaan. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de mogelijke zorgfraude.
Lees meer: Pointer, Miljoenen aan winst bij 97 zorgbedrijven (en dat wordt zelden gecontroleerd)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 minWaarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
De nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort
12 sep om 13:38 uur 3 minSinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
10 sep om 13:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul om 12:00 uur 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Reactie toevoegen