Zorgpremie volgend jaar weer omhoog
Volgens het dagblad gaan de coalitiepartijen, het kabinet en de drie gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP tijdens de onderhandelingen uit van een jaarlijkse premie van €1215,- per volwassene in 2015, een stijging van €114,- in vergelijking met vorig jaar.
Dit bedrag is een richtlijn voor zorgverzekeraars, die in het najaar uiteindelijk zelf hun tarieven bepalen. De woordvoerder van Minister Schippers wil vooralsnog niet reageren op de cijfers, vooralsnog moet voor een officiële bevestiging worden gewacht tot Prinsjesdag.
Oorzaak
De stijging van de zorgpremie zou twee oorzaken hebben. Ten eerste namelijk de overheveling van taken, zo wordt volgend jaar de wijkverpleging door de zorgverzekeraars betaald. Ten tweede worden werkgevers op deze manier gecompenseerd voor de periode waarin zij te veel hebben afgedragen aan zorgverzekering, waardoor nu een groter aandeel bij de werknemers komt te liggen.
NPCF
Patiëntenfederatie NPCF laat weten gisteren alleen al veel telefoontjes te hebben gekregen van ongeruste mensen. Algemeen directeur Wilna Wind: “Mensen krijgen te maken met een stapeling van kosten. Met name is dit een ramp voor mensen die veel zorg nodig hebben en daar vaak ook nog eigen bijdragen voor moeten betalen. Maar dit raakt niet alleen hen, het raakt iedereen. Want deze bedragen hoest bijna niemand zomaar op.”
Oproep
De NPCF roept daarom zorgverzekeraars op om zorgvuldig af te wegen welke kosten moeten worden doorberekend in de zorgpremie. "Natuurlijk, de verpleging en verzorging voor langdurig zieken gaat naar de basisverzekering en zorgverzekeraars moeten reserves aanhouden. Maar wij willen dat nog eens goed gekeken wordt of die verhoudingen helemaal eerlijk zijn. En waarom de rekening voor de premiebetaler zo hoog moet oplopen", aldus Wilna Wind

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uur 4 minUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
Dentiva Radar: zzp of loondienst?
26 mrt om 12:15 uur 5 minDentiva hield een enquête onder zorgprofessionals over de gevolgen van het nieuwe zzp-regime. Aan het onderzoek…
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
CBS: 1 op de 6 volwassenen heeft last van tand- of kiespijn
19 mrt om 10:00 uur 4 minIn 2024 gaf 16 procent van de Nederlandse volwassenen aan in de afgelopen twaalf maanden last te hebben gehad…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Trekken zonder tandheelkundige noodzaak: tandartsen zwichten massaal voor patiënt
12 feb om 13:18 uur 3 minEen meerderheid van de tandartsen en kaakchirurgen in Nederland voert een verzoek uit om tanden of kiezen te…
Nieuwe pensioenwet (deel 2): De basis van het Nederlandse pensioenstelsel
27 jan om 13:00 uur 4 minIn deze blog zullen we enkele belangrijke pijlers van ons pensioenstelsel onder de loep nemen. Door inzicht te…
Reactie toevoegen