Health Communicator op de werkvloer
Hoe werkt de Health Communicator in de praktijk? Iedere patiënt in het gezondheidscentrum heeft een uniek nummer, legt Jolanda Schulze uit. Ze werkt als praktijkondersteuner (POH) in gezondheidscentrum Banne Buiksloot. “Via de Health Communicator applicatie op mijn computer kan ik een specifieke vragenlijst voor een bepaalde patiënt klaarzetten, door deze aan zijn of haar unieke nummer te koppelen. De patiënt kan vervolgens plaats nemen achter de computer in de wachtkamer en dat unieke nummer intoetsen. Vervolgens komt de vragenlijst naar voren die ik, of de huisarts, heb klaargezet."
Na het invullen van de lijst worden de antwoorden via een koppeling naar de Health Communicator applicatie én ons huisartseninformatiesysteem (HIS) gestuurd, zoals ook specialistenbrieven en lab-uitslagen digitaal binnenkomen. Die koppeling is erg praktisch: als bijvoorbeeld een COPD-patiënt in de vragenlijst heeft aangegeven te roken, dan wordt automatisch het desbetreffende hokje in het HIS aangevinkt.” Voor Jolanda biedt de Health Communicator veel voordelen. “Om te beginnen kan ik beter communiceren met patiënten. Dankzij de Health Communicator staan de antwoorden direct in het Nederlands in ons systeem. Vragen die ik eerst wegens onbegrip simpelweg niet kon stellen, worden nu wel gesteld en beantwoord. Goede zorg begint nu eenmaal met een goede anamnese. Daarnaast kan ik veel efficiënter werken. Neem bijvoorbeeld de kwartaalcontroles van diabetespatiënten. Om daar aan te voldoen werkte ik een vaste vragenlijst af, waarna ik de antwoorden na afloop zelf moest invullen in ons HIS. Dankzij de Health Communicator heb ik de antwoorden direct in het Nederlands op de juiste plek in ons systeem zitten.”

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Dentiva Radar: zzp of loondienst?
26 mrt om 12:15 uur 5 minDentiva hield een enquête onder zorgprofessionals over de gevolgen van het nieuwe zzp-regime. Aan het onderzoek…
‘Sociale Tandarts’ Nejoud Alkaabi: ‘Breng de tandartszorg terug in het basispakket’
20 mrt om 10:30 uur 3 minIn Rotterdam-West opent tandartspraktijk Zen You Smile tijdens de ramadan haar deuren voor mensen die geen geld…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Jaarverantwoording: Uitstel aanvragen kan tot uiterlijk 31 maart
3 mrt om 08:45 uur 4 minDe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht zorgaanbieders om jaarlijks een jaarverantwoording in te…
Stop met alle ‘geplapper’ en laten we de cao fysiotherapie realiseren
13 feb om 13:47 uur 4 min‘Geplapper’ - een schitterend Duits woord dat ik associeer met alles wat momenteel niet IN maar AAN de…
Trekken zonder tandheelkundige noodzaak: tandartsen zwichten massaal voor patiënt
12 feb om 13:18 uur 3 minEen meerderheid van de tandartsen en kaakchirurgen in Nederland voert een verzoek uit om tanden of kiezen te…
Miljoenen voor ‘Innovation Booster 2025’ in de mondzorg. Consortia kunnen PPS-projectvoorstellen indienen
10 feb om 08:34 uur 3 minHet ORANGEHealth-consortium heeft 3,45 miljoen euro subsidie ontvangen van Health~Holland om de mondzorg in…
Vcare en Fonkelzorg over ‘de AI-revolutie’ in de eerste lijn: AI verbetert bereikbaarheid, triage én consulten
3 feb om 15:15 uur 5 minDe opkomst van kunstmatige intelligentie-toepassingen in de huisartsenpraktijk gaat razendsnel. Tegelijkertijd…
Reactie toevoegen