De nieuwe pensioenwet deel 1: De veranderingen in de nieuwe pensioenwet in het kort

donderdag 12 september 2024
timer 3 min

(Foto: Shutterstock)

Sinds 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. In deze wet zijn afspraken vastgelegd over de vernieuwingen die ons pensioenstelsel zal ondergaan. In een serie van acht blogs nemen wij u mee in welke veranderingen u kunt verwachten.

Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Ons huidige pensioenstelsel past niet meer bij de omstandigheden van de veranderende samenleving. De belangrijkste veranderingen zijn:

  1. De levensverwachting De levensverwachting in Nederland is in de afgelopen decennia flink toegenomen. Mensen zullen hierdoor steeds langer van hun pensioen kunnen genieten, wat betekent dat er meer geld nodig is om het pensioen langer uit te keren.
  2. De rentestand De laatste jaren hebben pensioenfondsen veel last gehad van lage rentestanden en slechte beleggingsresultaten. Dit heeft geleid tot problemen, waardoor pensioenen niet altijd konden worden verhoogd en soms zelfs moesten worden gekort.
  3. De arbeidsmarkt Het oude pensioenstelsel is achterhaald en past niet meer bij de huidige arbeidsmarkt waarin levenslang bij dezelfde onderneming werken niet meer de norm is. Het sloot goed aan op een stabiele loopbaan, met een pensioenregeling die was ontworpen voor langdurige dienstverbanden. De arbeidsmarkt is veel dynamischer geworden, omdat werknemers vaker van baan en functie wisselen, in verschillende sectoren werken of flexibele arbeidscontracten hebben.

Al met al moet de nieuwe pensioenwet ervoor zorgen dat het pensioenstelsel beter aansluit op de veranderingen die hebben plaatsgevonden in de arbeidsmarkt.

Voor wie?

De Wet Toekomst Pensioenen heeft impact op iedere organisatie, ongeacht met welke pensioenuitvoerder uw onderneming te maken heeft. Alle pensioenregelingen moeten daarom worden herzien, wat betekent dat pensioenadviseurs en -uitvoerders onder enorme druk staan. Het is slim om op tijd te beginnen, aangezien er veel lastige keuzes gemaakt moeten worden en er veel moet gebeuren. Het nieuwe pensioenstelsel moet uiterlijk 1 januari 2028 gerealiseerd zijn, maar dat geldt niet voor alle ondernemingen. Er zijn diverse deadlines gesteld voor verschillende gebeurtenissen. Bijvoorbeeld, de toetredingsleeftijd, die voorheen op 21 jaar stond, moest per 1 januari 2024 verlaagd zijn naar 18 jaar in het pensioenreglement.

Toekomst

De wetten die zijn ingevoerd, hebben invloed op verschillende aspecten, zoals de doorstroom van werknemers, arbeidsvoorwaarden, het HR-beleid, enzovoort. Deze maatregelen brengen echter ook kansen met zich mee, zoals mogelijkheden om werknemers gezonder en actiever te laten blijven tot aan hun pensioen. In de nabije toekomst worden aanvullende maatregelen verwacht, die enerzijds gericht zijn op het eerder laten stoppen met werken van werknemers met zware beroepen, en anderzijds op het bevorderen van langer doorwerken.

Meer weten?

Meer informatie over andere belangrijke data zal worden gedeeld in andere delen van deze blogserie over dit onderwerp. Lees alle blogs van de serie op Kennisblogs.

Lees ook de blog: Blogserie nieuwe pensioenwet deel 2: De basis van het Nederlandse pensioenstelsel

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’

10 sep om 13:00 uurtimer5 min

Infomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…

Lees verder »

Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’

28 aug om 14:30 uurtimer5 min

Hadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…

Lees verder »
Huisarts René van den Berg van praktijk Texelstroom
mic_external_onInterview

Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’

19 jul om 12:00 uurtimer6 min

Huisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…

Lees verder »
person_outlineBlog

Als de onderbetaling van de praktijkhouder blijft bestaan, verdwijnt de zelfstandige huisarts

4 jul om 16:07 uurtimer4 min

Landelijk is nog slechts 60% van de huisartsen praktijkhoudend, in onze regio nog maar 50%.…

Lees verder »
Kleinbedrijf Index Fysiotherapie Praktijken zonder personeel en praktijken in kleinere woongebieden (dorpen met minder dan 25.000 inwoners) hebben hogere nettomarges dan praktijken met personeel en in grotere woongebieden​​. (Foto: Shutterstock)
flash_onNieuws

Derde Kleinbedrijf Index Fysiotherapie: Praktijken zonder medewerkers en dorpen behalen hoogste nettomarges

27 jun om 17:00 uurtimer4 min

De fysiotherapie zit volgens praktijkeigenaren in een stijgende lijn, zo constateren…

Lees verder »

Van droom naar realiteit – hypotheek op maat voor medici

27 jun om 16:00 uurtimer4 min

Voor medici in opleiding tot specialist biedt Van Lanschot Kempen maatwerkoplossingen voor…

Lees verder »

Succesvol ondernemen in de mondzorg: duurzaamheid voorop!

26 jun om 14:45 uurtimer5 min

De mondzorg in Nederland is uniek in de laagdrempelige toegang tot preventieve zorg. Maar de toegang tot deze…

Lees verder »

Ondernemen vanuit het ‘Platform voor ondernemerschap’

19 jun om 11:30 uurtimer5 min

Als ondernemer ben je altijd in beweging. Om in te spelen op ontwikkelingen en trends in jouw sector. Om gas te…

Lees verder »